Witam. Posiadam laptopa HP Omen, intel i5- 10300h, 16gb ramu, oraz rtx 2060 oraz win11. Natomiast w wielu grasz posiadam bardzo małą liczbe fps, przykładowo w minecrafcie posiadam 70 fps a nawet mniej, gdzie przy starym sprzęcie posiadałem 300, natomiast innym przykładem jest league of legends gdzie również posiadam podobną sytuacje, odnotowuje spadki fps. Nie mam pojęcia z jakiej to przyczyny, prosilbym o pomoc.
Rozumiem, że przy 70 fps-ach gra jest niegrywalna?
Pewnie jest blokada fps w opcjach gry albo wymuszona w profilu.
Po co żyłować sprzęt i go przegrzewać?
Skoro gość ma problem sprzętowy bo powinien mieć 300 fps zamiat 70 to ty rozumiem być to olał, bo 70 to i tak dużo? (swoją drogą, to niedużo).
O jakim żyłowaniu i przegrzewaniu sprzetu ty pleciesz? Czy my tu mówimy o koparce kryptowalut? Co to za bzdury?
Chłopaku, przeczytaj raz jeszcze co tam na górze jest napisane.
Nawet nie określił, co to był ten "stary sprzęt". Nienwiadomo do czego porównuje.
I odpowiedz mi na pytanie - po co komu 300 klatrk w Minecrafcie?
Nie grałem w to długo ale kilka lat temu, ta gra cięła się niemiłosiernie z racji kiepskiej optymalizacji i nigdy nie miało to raczej wyciągać takich prędkości.
Kolejna sprawa to... zauważ, że to jest laptop.
Nie wiem po co komu 300 klatek w Minecrafcie, ale jeśli sprzęt pozwala na 100 to powinien mieć 100, jeśli pozwala na 300 to powinien mieć 300, jeśli pozwala na 300 a ma 70 to należy znaleźć przyczynę a nie jak jełop cieszyć się że "mam aż 70".
Co ma do tego fakt, że to laptop? W związku z tym ma prawo się przegrzewać?
Masz w sterownikach karty graficznej przestawioną opcję na wydajność?