Problemy z komputerem - GRY .
Witam .
Jestem tu nowy i myślę , że znajdzie się jakaś osoba , która pomoże mi rozwiązać problem .
Mianowicie, zacinają się gry , które ( według mnie ) powinny działać bynajmniej HIGH / MEDIUM DETAL .
Nie dawno zainstalowałem np. Wiedźmina / NFS ProStret .
Wiedźmin , po ustawieniach na HIGH teksturach , 1680x1050 rozdzielczości działał płynnie lecz przy walce było tak zwolnione tempo, że ledwo co się dało grać ( Gra Oryginalna + rozszerzenia ) .
Zaznaczę to , że tylko przy walce .
NFS ProStreet , stara gra co prawda wymagania słabe , jeszcze na karty 128MB ...
Ustawienia MINI tekstur , rozmazywanie itd a gra się cięła tak , że brak słów .
To są tylko 2 przykłady , było ich znacznie więcej tak samo jak Call of Duty .. już część Black Obst nie poszła nawet na MINI a Modern Werfare 2 ledwo co na mini . ( Sory za błędy w pisowni gier )
Zauważyłem , że najczęściej zacinają się gry , w których znajduje się dużo ruchu , np. postaci , elementów .
Oto sprzęt jaki posiadam . :
Pentium Dual Core E5200 2.50 GHz 2 rdzenie .
Pamięć RAM : 4 G ( 2 x 2 G )
Karta Graficzna : GE Force 9600 GT 512 MB/256Bit/ddr3
Twardziel : 500 G
Plazma 22 : 1680x1050
Windows : Windows 7 Ultimate 64bit .
Zasilanie : 500 W
Powiem jeszcze , że 3 tyg temu był wgrywany od nowa system , aktualnie posiadam najnowsze sterowniki do karty graficznej . Procesor, grafa nigdy nie była podkręcana , temperatury CPU 30-35 stopni .
Piszę to , ponieważ znajomi grają w takie gry na słabszych komputerach na MAX detalach a ja nie mogę :(
Dziękuję za każda pomoc !

Te zacinania występują od razu, po włączeniu gry, czy po pewnym czasie? Sprawdzałeś temperaturę karty graficznej (opcja czujnik w programie Aida lub Everest), jak karta ma za wysokie grzanie, to robi się leniwa. Czyściłeś wnętrze komputera z kurzu?
Może brakuje Ci czegoś w systemie, jakiś sterowników? Sprawdź w menadżer urządzeń czy nie ma żółtych znaków obwieszczających światu problemów i konfliktów ze sprzętem i sterownikami.
Podglądnij w menadżer zadań czy nie ma jakiegoś procesu zabierającego dużo mocy procesora i pamięci.
Może jeszcze dostaniesz gdzieś 5 numer PC Format. Jest tam program TuneUP, który elegancko zoptymalizowałby Ci system, jest opcja Turbo, wyłączająca wszystko co zbędne, by maksymalnie zwiększyć wydajność w grze. ----------->
Masz antywirusa zainstalowanego? Możesz sprawdzić czy nie ma jakiegoś badziejewa:
http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html
Ściągnij program z tej strony:
http://www.dobreprogramy.pl/HijackThis,Program,Windows,12030.html
Uruchom i wybierz opcję"scan and save". Zapisze się log, który wklej w okienko na tej stronie:
i naciśnij analiza. Wartości które będą miały X, zaznacz w tym programiku który Ci wygenerował ten log i naciśnij Fix.
http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/7/c/38/d/107/id/283
Karta jest dobrze podłączona, kiedyś ktoś miał problem z wydajnością na mocnej karcie i okazało się, że nie miał podłączonego dodatkowego zasilania, nie wiem jak tam jest z tymi kartami.
Takie problemy były zawsze, czy od pewnego czasu?
Jak masz dobrej marki i mocy zasilacz + dobre chłodzenie, to może powinieneś poszukać w internecie poradników o podkręcaniu karty i procesora. No może procesor to trochę trudniejsze i daj sobie spokój, ale kartę graficzną można podkręcić dość łatwo.
http://www.youtube.com/watch?v=JT8278aXnNY
A po za tym mam dziwne wrażenie, że jesteś z miejscowość pod Jelenią Górą i znam Cię. Mylę się?
Powiem tak .. Nie które gry zacinają się w samym menu ( Bulletstrom tak miał np ) , muliło go ale po ustawieniach MEDIUM gra płynęła płynnie , z innymi grami bywa różnie , menu się nie tnie , nie ma problemów a gra zacina się od jej wł .. Zawsze wł grę na ustawionych już zalecanych ustawień , jeśli chodzi płynnie podnoszę powoli ustawienia na wyższe .
Jak już pisałem najczęściej tnie się w grach gdzie jest dużo elementów , najczęściej dużo ludzi jak gry Prototype, Assassinss , GTA , Mafia .
Wnętrze kurzu czyściłem , wentylatorek , grafę , dokładnie i delikatnie .
Temperaturę grafy nie sprawdzałem , nie wiem jak to się robi , jedynie CPU 30-35 stopni .
Antywirus AVAST Home 4.8 . Ogólnie zawsze na nim żyłem . Robiłem nim testy sprawdzania dysków , nic nie znalazło . Używam jeszcze CClener i Odkurzacz .
Menedżer wskazuje sprawność , CPU 0% jak nic nie jest wł , gdy chodzą programy CPU używa 5-10 % lecz ta liczba ciągle się zmienia spada / trochę rośnie ale nie muli . Wydajność RAM 800 po wł komputera , po wł innych aplikacji rośnie użycie . Aktualnie mam 4 G RAMu .
Komputer jest nowy ( rok ma ) , nie był składany , grafę musiałem sam sobie wybrać , CONNECT ją montował . Kiedyś myślałem , że to wina grafy + monitora , za duża rozdzielczość w grach i grafa za słaba by potem zwiększyć detale tekstur . Może być tego przyczyna ? Wiadome jest , ze im większa tym mocniejsza musi być karta jak i procek .
Jeśli chodzi o to czy kiedyś była sytuacja , hmmm na samym początku miałem XP , chodziło ładnie lecz potem dokupiłem 2G ramu a XP czytał mi tylko 3G więc zainstalowałem Win 7 64bit .
Oprogramowania oryginalne , sterowniki wszystko też lecz do grafy ( te jedyne ) pobierałem ostatnio nowe ze strony producenta .
Zasilacz LOGIC 500W - Obudowa BLACK B21 .
Tak, jestem z miejscowości pod Jelenią Górę , znamy się , Piotrek : )

Temperaturę karty sprawdź w programie Aida. Jak już będziesz w tym programie Aida, to sprawdź czy nie masz obniżonych taktowań procesora lub karty. Może coś się poprzestawiało w BIOS i papra sytuację.
Coś blokuje wyraźnie sprzęt, tylko co? Powinieneś zacząć kombinować, by kupić przynajmniej GTX 260 -280, bo mocniejsze karty i tak procesor będzie ograniczał.
Zrobiłem to co miałem zrobić .
Pobrałem program , zrobiłem analizę itd , wszędzie mam dobrze , zakreślone zielone ptaszki .
W dwóch rzeczach są tylko " ? " .
R3 - URLSearchHook: DeviceVM Url Search Hook - 0063BF63-BFFF-4B8F-9D26-4267DF7F17DD - C:\Windows\SysWOW64\dvmurl.dll --- za " ? " --- Neutral (3.47 / 5.00)
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\26446216-D982-4A96-9BF7-DD29808BF28B: NameServer = 212.2.96.53 212.2.96.51 --- za " ? " --- Do you know the IP or Domain '212.2.96.53 212.2.96.51'? If not, fix this entry.
Tylko te dwie rzeczy mają " ? " reszta wszędzie zielony ptaszek .

Proszę .
Wszystko w normie. 50 stopni to po graniu, czy zwykła praca na komputerze?
Tak prawdę powiedziawszy, ten Twój zasilacz znajduje się na czarnej liście złych zasilaczy. Poczytaj przykładowy wątek o podłączeniu karty i zmniejszonej wydajności spowodowanej obniżonym zasilaniem (post trzeci od dołu, mądra wypowiedź):
http://oc-forum.org/index.php?showtopic=13020
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1316419.html
Temperatury procesora nie były po graniu . Komputer chodził jakieś 30 min - 1 godz i zrobiłem ten screen .
Po grach nie miałem jeszcze dziś czasu sprawdzić ale myślę , że wieczorkiem ok 22.00 spokojnie to zrobię . Jeśli to stan początkowy takiej temperatury to po grach liczę na jakieś 10-15 w górę .
Zasilacze nie są drogie więc może jakiś dobry tani się znajdzie .
A co do karty graficznej , jeśli wymienię na GE Force 260 GT 1G to przy moim procku i ramach zda się to w grach ?
Przekopiuj swoją specyfikację sprzętową do tego wątku i poproś o odpowiedni dobór karty i zasilacza. Tam siedzą dobrzy fachowcy i poradzą lepiej niż ja, bo ja jestem trochę do tyłu w sprzętowych sprawach:
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-xlv/z5ab84ea?N=1
Na pewno tam zerknę , dziękuję za pomoc ;] Pozdrawiam .