Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problemy z kartą graficzną

27.02.2016 23:31
1
DC1313
2
Junior

Problemy z kartą graficzną

Witam. Od niedawna mam problem z utratami sygnału na monitorze. Zazwyczaj gdy gram w gry co jakiś czas monitor traci sygnał na kilka sekund po czym znowu wraca. Zauważyłem, że problem występuje tylko w niektórcyh grach (raczej nowszych). Podejżewam że moja karta graficzna nie trawi jakiejś nowszej technologi graficznej tylko nie mam pojęcia jak to sprawdzic. Próbowałem zmieniać ustawienia graficzne i chyba troche pomogło ale całkiem problem nie zniknął. Moja karta graficzna to nvidia geforce gtx 960 więc nie powinno być takich problemów zwłaszcza ze jeszcze około tydzien temu wszystko chodziło normalnie. Proszę o pomoc, nie wiem czy to wina oprogramowania czy powinienem próbować zwrócić kartę graficzną.

post wyedytowany przez DC1313 2016-02-27 23:34:46
28.02.2016 10:37
2
odpowiedz
krzysieksz
5
Pretorianin

Jeśli monitor traci sygnał to jest to wina kabla, d-sub(vga) lubi się łamać. Inna możliwość to przekręcona karta graficzna i niestabilne jej działanie lub problem z przegrzewaniem. Tyle się orientuję.

post wyedytowany przez krzysieksz 2016-02-28 10:38:52
28.02.2016 13:25
Raiden
3
odpowiedz
Raiden
152
Generał

Może być winny np. sterownik - spróbuj wyczyścić aktualny i zainstalować najnowszy.

Może on np. wyłączać kartę, próbując zapobiec jej przegrzaniu - sprawdź temp. podczas gry przy pomocy gpu-z (jeżeli nie przekracza 90-100 stopni, to raczej nie to).

Może być winne okablowanie, chociaż pisałeś, że to nie dzieje się zawsze, tylko podczas pewnych gier. I tak warto spytać:
- czym jest podłączona karta do monitora (HDMI?);
- czy masz możliwość zmiany kabla (a najlepiej złączą np. z HDMI na DVI-D) i sprawdzenia czy problem dalej występuje.

post wyedytowany przez Raiden 2016-02-28 13:25:51
Forum: Problemy z kartą graficzną