Problemów z komputerm ciąg dalszy..

Forum Komputery
Odpowiedz
26.10.2011 09:14
1
odpowiedz
Slanu-en_NPC
16
Pretorianin

Problemów z komputerm ciąg dalszy..

Zmieniłem sprzęt z AGP na socket 775. Zamontowałem nową płytę, nowe ramy, grafę i procka. Podłączyłem do zasilacza cooler master 500W oraz podłączyłem dysk twardy (seagate 80gb). Komputer się uruchamia, znajduje sprzęt i podczas wczytywania windowsa jest krach, wyskakuje bluescreen. Z google wynika że to problem dysku twardego. Zmieniłem więc na inny dysk z innego komputera (dodam że oba wcześniej działały) i co? W ogóle go nie czyta.. wyskakuje 'floppy disc fail... insert CD..' Po włożeniu tego 2 dysku spowrotem do starego komputera jest dokładnie ta sama informacja. W ogóle nie czyta dysku. Czy komputer uszkodził dyski? W biosie samo ustawiło z AHCI na to drugie (wyleciało mi z głowy, ale wiecie o co chodzi), więc nie powinno być chyba problemu? Dodam że do trybu awaryjnego też nie mogę wejść.. blue screen

Czy to może być wina procesora, zasilacza, bądź płyty głównej właśnie? Bios normalnie się odpala, mogę siedzieć tam ile chce, obraz normalnie się wyświetla, temperatura procesora to 50stopni.Nie mam pojęcia co jest źle. Wszystko podłączyłem poprawnie.

Na koniec, po przełożeniu tej nowej płyty 775 na starą AGP, okazuje się że nie mogę włączyć komputera. To znaczy uruchamia się ale jest charakterystyczny pisk (przerywany) z którym niegdyś spotykałem się jak nie podłączyłem wszystkiego do zasilania. Problem w tym że wszystko podłączyłem... Nie wiem kompletnie co zrobić. Działały 2 komputery, teraz tak na prawdę nie działa żaden.

Z informacji pomocniczych. Podczas pierwszego odpalenia komputera zauważyłem że mnożnik na płycie głównej był trochę większy. Zrestartowełem biosa poprzez wyciągnięcie baterii bo pomyślałem ze może zasilacz nie poradzi sobie z napięciami. Przy pierwszym uruchomieniu także pojawił się bluescreen

Konfiguaracja komputera:

ga-g31m-es2l
2GB ram kingston 800MHZ
8600GT 512mb ddr3
Core 2 Duo 2.33mhz
CoolerMaster 500W

26.10.2011 10:29
Kane
2
odpowiedz
Kane
165
bladesinger

pytanie pomocnicze - przeinstalowales windowsa czy tak poprostu zmieniles sprzet i przelozyles dysk?
ponadto: bios wykrywa dysk? sprawdzales wszystkie kabelki czy jakis nie jest moze poluzowany? moze zmien kolejnosc startowa w biosie na "1 dysk, 2 cd, cokolwiek" na mojej plycie moge wogle wylaczyc stacje sdyskietek (kto dzis tego uzywa?:))
i dla twojej informacji: biosu sie nie resetuje przez wyjecie bateri, do resetu ustawien uzywa sie albo opcji w biosie (reset to defaults) albo zworki na plycie.

26.10.2011 10:33
3
odpowiedz
Slanu-en_NPC
16
Pretorianin

1 dysk wykrywa w biosie, 2 nie. z tego pierwszego probuje nawet ladowac windowsa ale pojawia sie blue screnn. Mam pytanie. czy jeżeli przy próbie wejścia do trybu awaryjnego także pojawia się blue screen oznacza to koniec dysku czy może być to wina windowsa?

wlasnie szukam plyty z systemem i sprobuje przeinstalowac/sformatowac ten dysk.

Co do baterii. mam nadzieje ze nic sie nie skopalo?

26.10.2011 10:35
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Juz wczoraj miales napisane, ze szansa poprawnego dzialania starego windowsa na zmienionej plycie glownej jest znikoma. Wystartuj kompa z plyty instalacyjnej windowsa, i zainstaluj go od podstaw na nowym sprzecie.

26.10.2011 10:36
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Musi być nowa instalacja.

26.10.2011 10:39
6
odpowiedz
Slanu-en_NPC
16
Pretorianin

Instalator się włączył, ładuje pliki. Mam nadzieję że to rozwiąże problem. W każdym razie, jeden dysk jest do wyrzucenia, w ogóle go nie wykrywa teraz na żadnym komputerze.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl