Problem z systemem - Windows XP

Forum Komputery
Odpowiedz
01.10.2011 14:56
Fett
😉
1
odpowiedz
Fett
253

Problem z systemem - Windows XP

Witam,

Mam problem z laptopem. W nie do końca jasnych okolicznościach posypał się system (Xp). W trakcie uruchamiania komputera pojawia się komunikat:

Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku. W tym celu uruchom Instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz 'r' na pierwszym ekranie, aby rozpocząć naprawę.

No i tutaj zaczynają się schody. Wkładam płytę do napędu jednak po restarcie komputer nie zwraca na niej uwagi - tzn. instalator Windowsa się nie uruchamia. Nie pomogło ani ręczne bootowanie ani zmiana ustawień w biosie. Próbowałem na dwóch różnych płytach z Windowsem, nie pomaga. Płyty natomiast bez problemowo działają na innym komputerze.
To raczej też nie jest wina napędu ponieważ udało mi się na laptopie uruchomić z płyty linuxowego Slaxa.

Czy istnieje jakiś sposób na przeinstalowanie Windowsa bez użycia napędu CD? Np. z pendrive`a, lub coś w ten deseń. nie zależy mi na plikach, którą są na dysku bo za pomocą SLAXA wszystko przerzuciłem na dysk przenośny. Może wystarczyłoby też przekopiowanie folderu SYSTEM z innego komputera? Chociaż nazwa pliku podpowiada mi, że ten plan nie wypali.

Jeżeli ma to jakieś znaczenie. Model laptopa to starszy model Toshiby Satellite L20-183

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i propozycję:) Przyznam, że jestem w kropce a dziad, którego kolejny raz stawiam na nogi już mi nie raz dał popalić.
Będę wdzięczny za każdą okazaną pomoc :)

01.10.2011 15:11
Rezor
2
odpowiedz
Rezor
146
NIN

Problem tkwi w uszkodzonym rejestrze.
Aby rozwiązać problem należy podmienić uszkodzony plik o nazwie system (z katalogu windows\system32\config) na plik zdrowy, który znajduje się w ukrytym folderze przywracania systemu (pod warunkiem, że ta opcja była aktywna).

Kopie przywracania systemu znajdują się w folderze System Volume Information na dysku C.
W środku zobaczysz kilka folderów o nazwach _restore ‹numerki›.
Każdy z tych folderów będzie zawierał punkty przywracania w postaci jednego lub większej ilości podfolderów.
Należy wybrać folder _restore‹numerki› o dacie, która nie jest najświeższa.
Plik który nas interesuje będzie nosił nazwe _REGISTRY_MACHINE_SYSTEM - po skopiowaniu do oryginalnego katalogu należy zmienić jego nazwe na system.

Całą operacje zrobisz odpalając kompa np z ubuntu, lub innego systemu.

Edit:
Z swojego doświadczenia wiem, że w momencie gdy pojawiały się u użytkownika tego typu błędy systemowe, jego dysk twardy nie był w najlepszej kondycji ;) (sprawdź to)

01.10.2011 15:33
Fett
3
odpowiedz
Fett
253

Znalazłem ten plik i pojawił sie inny problem. Spod Slaxa nie jestem w stanie usunąć poprzedniego pliku 'system'. Niestety nie mogę też zmienić w właściwościach uprawnień pliku tak żebym mógł cokolwiek z nim zrobic...

Inny system?

jego dysk twardy nie był w najlepszej kondycji
Najchętniej to bym tego trupa przez okno wyrzucił, no ale nie jest mój, a jego istnienie na mieszkaniu gwarantuje mi spokój wokół mojego kompa ;)

01.10.2011 15:52
Rezor
4
odpowiedz
Rezor
146
NIN

Chyba nie masz wyjścia.
Wielokrotnie robiłem to na ubuntu i nie było problemu :)

01.10.2011 16:06
Fett
5
odpowiedz
Fett
253

No to nie pozostaje mi nic innego jak ściągnąć Ubuntu. Serdeczne dzieki za pomoc :)

02.10.2011 12:37
Fett
6
odpowiedz
Fett
253

Pojawił się nowy problem... Ubuntu nie chce wystartować :/ Ściągnąłem Malinową mandarynkę, nie ruszyło dalej niż ekran wczytywania. Stwierdziłem, że to może wina konfiguracji sprzętu. Ściągnąłem Xubuntu i niestety też nie ruszyło. Objawy jak wyżej.

Może ktoś mógłby polecić jakąś konkretną wersję ubuntu, albo inny system za pomocą którego mógłbym sobie poradzić z Windowsem...

Cały czas mi jeszcze siedzi w głowie problem - dlaczego nie mogę uruchomić instalatora Windows... Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

02.10.2011 20:48
Fett
😊
7
odpowiedz
Fett
253

up?

02.10.2011 22:41
Rezor
8
odpowiedz
Rezor
146
NIN

Dziwne, że ten system Ci nie odpala. Przyczyn może być wiele i faktycznie może to być wina konfiguracji sprzętu.

U mnie sprawdzone na ubuntu 10.4 /10.10 oraz 11.04

Co do innego sposobu: wyciągasz dysk i przekładasz do sprawnej maszyny.
W tym wypadku jednak po podlaczeniu dysku w innym kompie musisz przejąć na własność folder System Volume Information.
Reszta instrukcji bez zmian.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl