problem z rozdzielczością
Witam. Mam problem z rozdzielczością w windowsie xp. Otóż gdy chce zmienić rozdzielczość z 1650x 1050 na 1920X1080 to jakby ekran się bierze zmniejsza a u dołu powstają czarne pasy. Jest odstęp, nie ma rozciągnięcia ekranu na cały monitor, dziwnie też wszystko wygląda jakby rozmazane. Po raz pierwszy mi się tak zdarzyło a zmieniałem rozdzielczość wielokrotnie. Reset kompa nic nie pomógł :( help
Ustaw odswiezanie monitora na optymalne lub 60Hz o ile to LCD i wtedy zmieniaj rozdzielczosc. Opcjonalnie zainstaluj sterowniki do monitora, wtedy bedzie pracowal na konfigu ustalonym przez producenta.
tylko że wcześniej wszystko doskonale działało, dopiero dzisiaj mi takie coś komputer zrobił.
nie mam takiej opcji. Moge tylko zmieniać 16:9 albo 4:3.
edit Gdy zmieniłem ustawienia z 16:9 na 1:1 to wszystko jest ok, o co kaman ? 1920x1080 to chyba jest 16:9 ?
up po kilku miesiącach. Mam dalej ten problem, rozdzielczość nie przystosowywuje sie ze tak powiem. raz mam czarny pasy wokol ekranu i mam tak jakby 1650x1050 pixeli a raz mi zetnie cały obraz i musze włączać 1do1 pixela.
Bo 1680x1050 to proporcje 16:10. a 1920x1080 to 16:9. Dlatego raz masz pasy, a raz nie. Ustaw rozdzielczość natywną monitora.
to sie ustawia w monitorze czy windowsie ? jesli w monitorze to nie mam takiej opcji
używajac catalyst control center uzyskałem obraz większy i musialem uzyc 1do1. Czy to wina karty graficznej? asus eah 4650
chyba rozwiązalem problem. Mój monitor jest chyba za maly na tą rozdzielczość chociaż ma napisane fullhd i 1080P. No cóż, 21,5 cala to chyba za mało jednak. LG flatron m227wdp
Monitor masz podłączony kablem D-Sub? Spróbuj przez DVI/HDMI. Jak to nie to to nie mam innego pomysłu.
edit: Ten monitor jest FullHD i w takim trybie powinien poprawnie pracować, wielkość ekranu nie ma nic do tego. Nawet na ekranie 10 cali może być FullHD i będzie działać. Spróbuj z tym kablem.
mam kablem hdmi podlaczony. Raz go do xboxa podpinam a raz na kompa. Tylko że zawsze musze wracać rozdziałką na kompie do 1do1 bo sie ustawia 16:9 i obraz mam "ścięty"