Problem z procesorem

Forum Komputery
Odpowiedz
25.01.2026 01:40
1
odpowiedz
makapaka009q
4
Legionista

Problem z procesorem

Witam pisze tutaj juz bo łapałem sie wszystkiego czego mogłem ale problem występuje dalej.
Chodzi o procka zamiast działać na 4.0Ghz tak jak ma oryginalnie to zwalnia do 0.8Ghz nie wiem czym to jest spowodowane
Dokładnie to raz dziala na 4ghz i nagle daje na 800mhz i tak sie trzyma np 1 godz i potem magicznie znowu 4ghz i tak w kółko.

1 próbowałem pozamykać niepotrzebne procesy
Obecnie mam ich w okolicy 150

2 została wymieniona bateria do bios i zrobiony przy okazji reset bo 20 min była wyjęta ( stara miała 1.3V)

3 wyłączyłem nie potrzebne rzeczy jakie sie dało, w biosie wszytko fabryczne jest tylko ramy na xmp ustawione

Kiedyś takich problemów nie było I od dosyć długiego czasu są i nie wiem jak zaradzić. Mywienilem ramy i dysk ssd m2 kupiłem ale to nawet nie pomogło. Dodatkowo podczas grania przykładowo cs2 sprawdzałem parametry przy pomocny afterburner I rivatuner to procek ma temperatury podczas gry max 40/45 stopni
Wykorzystywanie to z 30% ale tez zastanawia mnie moc bo gdy spada do 800Mhz to pobiera między 5 a 15 w a gdy działa na 4ghz /4.2 to pobiera z 40w dodatkowo tez d3d11 zwiększa sie na wysokie typu 40-100ms przy tym niskim taktowaniu a gdy jest wysokie to ma z 4ms nie wiem co moze byc winowajcą pasta tez na procku świeża z 2 tygodnie temu wymieniana
Jeśli ktoś moze pomoc chętnie sie dowiem co moze to powodować w razie co dodam informacje potrzebne
Komp to
Intel i7 6700k 4Ghz
Płyta msi z170a gaming m5
Ram 2x16GB kingston fury ddr4 3200Mhz
Dysk systemowy lexar ssd m2 1tb
Grafika Geforce gtx 1070 ti 8gb
Zasilacz be quiet system pure 8 600w
Chłodzenie noctua nh-d14

Dodam jeszcze ze procesor gdy zwalnia to jego mnożnik spada do 8x 100Mhz a gdy pracuje poprawnie to ma 40x 100Hhz.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl