Problem z napędem

Forum Komputery
Odpowiedz
18.12.2011 18:22
Barthez x
1
odpowiedz
Barthez x
210
vel barth89

Problem z napędem

Witam wszystkich, mam kilka pytań w związku z napędem DVD... Mój BenQ ma już 6-7 lat, więc się wysłużył. Ostatnio podczas próby nagrania plików na płytę zaczęły wyskakiwać błędy i nie dało się nagrać płyty (nie były to błędy po nagraniu, bo na płytę w ogóle nic się nie chciało nagrać. Po ok. minucie pracy przed nagrywaniem dysk po prostu się uciszał, pojawiał się komunikat z programu do nagrywania, że nie da się nagrać i koniec). Próbowałem różnych płyt, różnych programów do nagrywania, różnych plików, które miały być nagrane, wyczyściłem napęd płytą czyszczącą (zresztą i tak robię to regularnie co ok. 2 - 3 miesiące) - za każdym razem to samo. Najciekawsze jest jednak to, że płyty odczytuje bez problemu - odtwarzałem filmy, instalowałem gry etc (gdyby nie to, że pierwszy raz od 3 miesięcy chciałem coś nagrać w ogóle bym nie wiedział, że się zepsuł).

Nie liczę na to, że coś się uda z tego dysku zrobić, bo miał prawo się zepsuć. Mam jednak kilka pytań...

1) czy laser do odczytywania płyt i nagrywania w napędach jest ten sam? Czy służą temu dwa oddzielne lasery?
2) bez względu na odp. w 1) - czy cokolwiek złego mogło się stać z tymi płytami, które w tym uszkodzonym napędzie były odczytywane? Boję się głównie o te gry, które instalowałem i których płyty później wkładałem do napędu, żeby sobie pograć... Mogło się cokolwiek z nimi stać?
3) myślę nad kupnem tego napędu - http://pl.asus.com/Optical_Storage/Internal_DVD_Drive/DRW24B3ST/ - dobry wybór?
4) pytanie poza konkursem - czy po tych 6-7 latach napęd sam z siebie mógł rysować płyty? Mogłem tego nie zauważyć/usłyszeć, czy raczej gdyby tak się działo to od razu bym to zauważył i usłyszał jak płyta trze o coś w napędzie (ma w ogóle o co trzeć?) ?

18.12.2011 20:37
Herr Pietrus
2
odpowiedz
Herr Pietrus
241
Jestę Grifterę

Mogę odpowiedziec na 3 - bardzo dobry wybór, chyba najlepszy z możliwych - cisza, niezła cena i jeśli komuś zależy - pewność, ze to OEM Lite-ONa, a nie Opitarca

Leser - no ten sam, ale może mieć problemy z osiągnięciem mocy potrzebnej do palenia płyt.
Ale płytom nic nie będzie, skąd ten pomysł :)

18.12.2011 20:42
Barthez x
😊
3
odpowiedz
Barthez x
210
vel barth89

Herr Pietrus --> cena w sklepiku za rogiem tego napędu to 77zł, więc tym bardziej myślę, że tanio :)

A co do uszkodzenia płyt - myślałem, że może jest to jakieś uszkodzenie mechaniczne, które może porysować płyty, a jeśli to problem z samym laserem no to wydawało mi się, że być może ma jakiś wpływa nawet na te odczytywane :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl