Problem z komputerem (kartą graficzną?)
Witam. Jakiś czas temu zakładałem wątek o problemie z grafiką, którego rozwiązaniem miała okazać się lampka biurowa powodująca zwarcie. Problem okazuje się leżeć gdzie indziej, więc zapraszam do obszernej lektury na ten temat. Problem wygląda w ten sposób, że gdy gram w wymagającą grę (np. Forza Horizon 4 lub Kingdom Come), obraz nagle się zawiesza bądź całkowicie znika sygnał a wentylator karty zaczyna kręcić na 100%. Sytuacja występuje zupełnie losowo. Czasem chwilę po odpaleniu gry, czasem dopiero po dłuższej rozgrywce. Zauważyłem również że przy uruchamianiu komputera ten najpierw się chwilę zastanawia i świecą się lampki sygnalizujące problem z ramem, procesorem i kartą graficzną. I dopiero gdy te gasną komputer normalnie się uruchamia. Najdłużej świeci się ta od grafiki, bo około kilku sekund. Dopiero gdy zgaśnie, obraz się pojawia. O dziwo to samo dzieje się kiedy wkładam jakąś dodatkową wtyczkę do listwy do której podłączony jest komputer (na przykład ową lampkę). Jak na zawołanie. Wczoraj szukając winowajcy wymieniłem kabel od zasilacza i problem zniknął. Dzisiaj pojawił się znowu. Ja już rozkładam ręce. Czy jest tu ktoś kto miał podobny problem i mógłby coś doradzić? Czy może być to zasilacz?
To ZAWSZE moze byc zasilacz. Zasilacz podmienia sie na inny chocby po to by wylonic innych kandydatow do naprawy. To w zasadzie pierwszy komponent do wymiany przy diagnozowaniu tego typu problemow.