Problem z kompem
Mam problem z kompem gdy odpalam takie gry jak Crysis 2 czy Bulletstorm to na max rozdzielczości i na najniższych ustawieniach gra wygląda jak pokaz slajdów.
Mam:
Amd Phentom II X6 1075T
Ram 8 gb
win7 32bit
NVIDIA GeForce GT 430
zasilacz 400W
Co może być przyczyną tak niskiej wydajności?
O BOSZ...
Komputer z allegro beznadziejny... Od razu to widać. 8gb? Po kij 4GB jak wykorzystasz to i tak dobrze. 400W do tego pewnie jakiś no-name i beznadziejna grafika. Co z tego, że masz super procesor i dużo ramu jak właśnie przez słabą resztą podzespołów wszystko Ci się tnie.
W skrócie masz za słaby sprzęt bo zamiast się nas zapytać przed kupnem to kupiłeś szajs z allegro.
Musisz wymienić zapewne - płytę główną, zasilacz i grafikę jeśli chcesz grać na wysokich detalach.
zapomniałeś dodać, że OS też by się przydało wymienić, by wykorzystać te 8gb ramu :)
Płyta główna to nie wiadomo, na podstawkę AM3 nawet płyty za 230-250 zł są dobre (o ile nie bawimy się w OC procesora i nie będziemy robić SLI/Crossfire), więc może nie jest najgorsza (choć jest możliwe, że siedzi tam jakieś badziewie za 160 zł najtańsze..).
Ale grafika i zasilacz to na pewno do wymiany.
[3]
8 GB nie da się wykorzystać w zastosowaniach domowych nawet na 64-bitowym systemie :) 4GB spokojnie wystarcza, nawet z niewielkim nadmiarem do gier i multimediów.
Wątpię, żeby to była płyta główna wysokiej jakości. Na 85% jest to jakaś budżetówka mATX...
EDIT:
Hah 3 sek na allegro i znalazłem :
http://allegro.pl/nowy-wizard-phenom-6-x-3-0ghz-8gb-ddr3-1000gb-i1533124611.html
To ten zestaw?
Za tą cenę byś miał dużo lepszego kompa. Płyta główna fakt jest ATX o dziwo, ale jest na chipsecie nForce który w AM3 jest beznadziejny i często obniża wydajność podzespołów. Płyta główna do wymiany jak nic...
"SOLIDNY ZASILACZ 450W PFC SILENT 120MM" Nie znam takiej marki. Na 99,99% jakiś no-name, bo gdyby był naprawdę solidny to by napisali markę.
Ogółem zostałeś oszukany przez kolesi z allegro którzy kompletnie nie umieją składać komputerów, albo właśnie umieją... Bo taki komputer jak ten ładnie wygląda, bo ma aż 8GB ramu i aż 6 rdzeni do tego 3,0GHz, co z tego jak nawet nie wykorzystasz 25% tego... Dobrze, że nie powiedzieli jeszcze że to ma 18GHz ( No bo 6x3... ) bo takie aukcje tez się zdarzają... Gdybyś poczytał trochę testów to byś wiedział że akurat sześć rdzeni w grach g*wno daje. Rzadko kiedy jest przyrost wydajności między 4, a 6 rdzeniami. Do tego dali Ci grafikę, która ma aż 1GB pamięci! Szok! Jak wspominałem wszystkie GeForce'y GT 2xx i GT 4xx ( nie mylić z GTS'ami ) to są badziewia. Co z tego, że mają 1GB pamięci jak są dramatycznie wolne. Już stare karty z 256mb są dużo wydajniejsze...
O beznadziejnej obudowie nie wspomnę, w której wszystko się 'kisi'.
Dzięki za pomoc teraz już wiem co wymienić, zamykam temat.