Witam, otóż mam pewien problem. Na laptopie lenovo posiadam zainstalowany win 7, chciałem wczoraj zainstalować win 8 ale niestety nie okazało się to takie proste jak sądziłem. Po wyborze opcji instalacja niestandardowa chciałem sformatować partycje C, lecz niestety wystąpił błąd iż "nie można zainstalować systemu windows w tym obszarze dysku trwardego. Partycja jest zarezerwowana przez producenta oryginalnego sprzętu (OEM) komputera." W takim razie wyszedłem z instalatora i chciałem uruchomić komputera normalnie lecz już się nie dało, system sie wczytuje po czym dosłownie na sekunde wyskakuje jakieś niebieskie tło i restart... Posiadam dwa windowsy na płytach win 7 i 8 czy mógłby ktoś mi pomóc w uruchomieniu systemu??
Coś namieszałeś.
Strzelam, że usunąłeś partycję, ale nie stworzyłeś nowej tylko chciałeś zainstalować system na nieprzydzielonym miejscu.
Efektem tego jest to, że zostawiłeś partycję do uruchamiania (takie 100mb, które system sobie rezerwuje), a wywaliłeś tą z systemem.
Bierz instalator w łapę i zrób to do porządku - czytaj co jest napisane - na necie masz miliony poradników jak formatować partycję, tworzyć nowe i instalować systemy z rodziny Windows.
Możesz też użyć narzędzia do naprawy przy starcie (zawartego na płytce z instalatorem), ale mając podejrzenia, że wywaliłeś partycję z system wątpię, że coś zdziałasz.
http://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/?p=287#entry287
Edit: wstawiłeś obrazek: Wywal te wszystkie 3 partycję (będzie to się oczywiście wiązało z tym, że stracisz Recovery dostarczone przez producenta laptopa) za pomocą czerwonego krzyżyka, stwórz na nowo partycję i wtedy próbuj.
Zawsze też możesz wyczyścić dysk za pomocą narzędzia odpalanego z zewnątrz np. Gparted Live CD.
PS. Laptopy nie przepadają jak im się coś grzebię w układzie partycji.
NIe usuwałem partycji, ta którą widzimy na zdjęciu o pojemności 563,9, chciałem sformatować po czym wyskakuje błąd o ktorym pisałem. Chętnie wziął bym instalator w rękę i postępował tak jak jest tam napisane ale nie moge przejść tego momentu i kliknąć dalej.... Dodaje drugie zdjęcie odnośnie samego komunikatu