Problem z dźwiękiem
Witam!
Ostatnio zmieniłem słuchawki gdyż tworzyło się echo gdy coś mówiłem. Dlatego też niedawno zakupiłem sobie nowe słuchawki (CREATIVE Sound Blaster 3D Alpha). Problem echa znikł, słychać mnie wyraźnie i głośno :)
Ale jest teraz inny problem. Gdy słucham muzyki, gadam przez TS'a itd słychać dość nieprzyjemne trzaski. Problem ten występuje tylko w słuchawkach, przez głośniki wszystko jest w porządku.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję :)
Trzaski moga byc spowodowane popekanym (wewnatrz) kablem sluchawek, niestykami na laczu sluchawek z kompem lub wadliwymi lutami w sluchawkach. Sprobuj zaobserwowac czy trzeszczenie jest powiazane z jakimis konkretnymi akcjami Twojej strony. np trzeszcza kiedy ruszasz glowa, kiedy porusza sie kabel sluchawkowy - itp. Zazwyczaj kable padaja przy zlaczach ( przy wejsciu do sluchawek lub przy jacku ), ale zdarza sie tez ze przewod jest pekniety gdzies " w srodku". Najprosciej byloby podlaczyc na pare dni inne sluchawki - jezeli beda ok to te "nowe" oddac na gwarancje, jezeli na zastepczych tez wystapia problemy - moze masz do przelutowania gniazdo sluchawkowe na plycie ( moze byc uszkodzone albo po prostu miec zimne luty - wtedy wystarczy wszystkie luty laczace je z plyta "przegrzac" lutownica stalocieplna - plyt glownych nie lutuje sie "transformatorowkami"). Oczywiscie jezeli masz zewnetrzna karte dzwiekowa to problemy z gniazdem dotycza tego na karcie - nie na plycie glownej, ale diagnostyka i postepowanie sa takie same :)