Problem po odblokowaniu rdzenia .

Forum Komputery
Odpowiedz
22.04.2012 16:55
1
odpowiedz
zanonimizowany838439
1
Junior

Problem po odblokowaniu rdzenia .

Witam , posiadam plyte glowna asrock M3A770DE i procesor amd athlon 2 x3 455 . Wszedlem dzis do biosu by sprobowac odblokowac 4 rdzen .Wzialem w opcji ACC Auto i w zarzadzaniu rdzeniami pokazal sie odblokowany 4 rdzen , nastepnie wyszedlem z biosu zapisujac nowe ustawienia . Komputer powinien sie zrestartowac i normalnie uruchomic jednak nic takiego sie nie stalo jest czarny ekran i nic sie nie dzieje a komputer tak jakby normalnie pracowal ( kreca sie wszystkie wentylatory i komp chodzi ) , chcialem go zresetowac albo wylaczyc ale sie nie dalo , moglem go tylko wylaczyc wylaczajac zasilacz . Wlaczajac zasilacz i komputer znowu to samo tak jakby chodzil i wgl ale nadal czarny ekran i nic dalej sie nie wlacza :/ Prosze o pomoc nie wiem co zrobic i cos sie stalo a jestem zielony w tych sprawach :/

22.04.2012 17:01
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Zresetuj BIOS. Na płycie głównej powinna być bateryjka gdzieś (taka okrągła, płaska). Odłącz komputer od zasilania i wyciągnij bateryjkę na kilka minut.
Rdzenie często nie są zablokowane z powodu widzimisię producenta, ale na przykład dlatego, że jeden z nich był uszkodzony.

22.04.2012 17:08
3
odpowiedz
zanonimizowany838439
1
Junior

Kurcze nie wiem wlasnie czy ta bateryjka sie znajduje sie czasem pod karta graficzna i bedzie ja trudno wyjac :/ Czyli po zresetowaniu biosu przywroci mi ustawienia domyslne tak ? A moze to byc zwiazane z np za malym napieciem , bo gdy odblokowywalem rdzen nie zmianialem nic w napieciu ?

22.04.2012 17:15
4
odpowiedz
mckk
28
Senator
Image

Wyjmij baterie nozykiem, tylko ostroznie

22.04.2012 17:21
Ward
5
odpowiedz
Ward
153
Legend

a potem ustaw dobrze w biosie zegar systemowy ;->

22.04.2012 17:49
6
odpowiedz
zanonimizowany838439
1
Junior

Dobra wyjalem baterie i chyba do 30 min moze sie nawet resetowac wiec poczekam . Tzn jak bedzie juz wszystko ok to uruchomic komputer i wejsc do biosu czy jak ? Ustawic zegar systemowy ''dobrze '' tzn jak i ktora to jest opcja wgl ? :P Jak wszystko bedzie ok to nie bede mogl juz odblokowac tego rdzenia ? ;/ Moze to przez to ze napiecia nie zmienilem i bylo za male ? Bo ten procek ma przeciez mozliwy do odblokowania rdzen normalnie , wiec mala szansa chyba , ze jest uszkodzony? ...

22.04.2012 19:05
7
odpowiedz
zanonimizowany838439
1
Junior

Przepraszam za spam , ale zresetowalem ten bios i komputer normalnie sie juz wlacza i wszystko jest ok , ale nadal mnie kusi odblokowanie tego rdzenia . I pytanie czy po odblokowaniu podbicie napiecia cos da i jest mozliwosc , ze juz normalnie wlaczy sie komputer po zapisaniu ustawien ? Prosze o odp .

22.04.2012 19:13
Widzący
8
odpowiedz
Widzący
254
Legend

Uleganie pokusom jest grzeszne i grozi konsekwencjami.
Podbicie napięcia niewątpliwie coś da, kwestią otwartą pozostaje czy to będzie coś czego oczekujesz.
Sadząc (być może pochopnie) po dotychczasowych osiągnięciach nie spodziewaj się sukcesu.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl