Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: problem po OC

29.03.2016 02:26
1
larens
1
Junior

problem po OC

Witam tak jak w opisie kupiłem chłodzenie do procka zmieniając z boxowego i poniosła mnie fantazja podkręcając procesor kilka dni pochodził bez problemu na 3,6 ghz potem podkręciłem na 3,8 ghz kręciłem samym mnożnikiem bez podnoszenia napięcia bo 1.4v to wydawało mi się wystarczające by to podtrzymać ale któregoś dnia coś mnie chyba walnęło bo zmniejszyłem napięcie do 1,2v i tak wiem był to mój błąd komputer bardzo dziwnie działał trochę mi się zagotowało za koszulą więc wróciłem do standardowych ustawień. Kolejne podejścia podkręcania testowałem na prime95 a za pierwszym razem cały czas na grach i gdy odpaliłem na nockę to rano komp był zawsze po resecie przy podkręceniu i teście na prime95 lecz gdy sprawdzałem wyniki wszystkie były prawidłowe w danej chwili mam przywrócone ustawienia znowu do podstaw nie bawię się w podkręcanie bo coś zaczęło się dziać dziwnego ponieważ po spoczynku kompa u mnie jest to akurat raz dziennie więc po włączeniu kompa szybciej lub wolniej nie ważne co bym nie robił zacina mi się komp oczywiście z trzaskami z słuchawek/głośników i go wyłączam po chwili włączam i do końca dnia mam spokój tak że czasem mam problemy z panelem z tyłu płyty głównej zdarza się ale rzadko że nie widzi mi podczepionych urządzeń i też neta itp. Jestem osobą która aktualnie upgrade'uje komputer i aktualnie mam w planach kupić procka, płytę główną i ram do tego ale patrząc na aktualny sprzęt czy jest możliwe że po tym nieudolnym OC coś się powoli kopie w płycie głównej lub procesorze czy to starość bo mam już je 5 lat. Dodam że wyniki z 3dmark pokazują znaczy spadek pkt [link] test po lewej pokazuje aktualny stan test po prawej z przed oc
Mój komputer to:
procesor AMD Phenom II X4 955
karta gradficzna NVIDIA GeForce GTX 970
pamięć ram 2x 4 096 MB Kingston DDR3 @ 1 336 MHz
płyta główna MSI 870-C45 (MS-7599)
zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W
chłodzenie cpu SilentiumPC Grandis XE1236
dodatkowe chłodzenie komputera 4x 120mm SickleFlow 120 2000 RPM

Forum: problem po OC