Potrzebuję pomocy (opinii) w wyborze laptopa
Witajcie :)
Koleżanka chciałaby kupić laptopa do 2500 zł. Co polecacie? Mówi, że najbardziej pasowałby jej Samsung lub Sony, ale chętnie posłucham też innych propozycji.
Do czego? Przede wszystkim NIE do grania, bardziej oglądania filmów, internetu i grunt, żeby miał dobrą baterię.
Pytanie dodatkowe - znajdzie się jakiś ultrabook z napędem (!) w tej cenie?
Ultrabook z napędem? Jedno wyklucza drugie ;p ale zawsze można kupić ultrabooka i napęd zewnętrzny...
Co do marki, to z własnego doświadczenia odradzam sony... Po pierwsze 3 modele jakiem miałem się przegrzewały, jeden z nich w krytycznych momentach się restartował, a w serwisie powiedzieli, że tak to już bywa i nic z tym nie zrobią, bo laptop jest sprawny. Po drugie dźwięk w nich był tragiczny, oglądanie filmów bez dodatkowych głośników czy słuchanie muzyki to prawie jak tortury :D. A poza tym kupując laptopa sony zawsze dodatkowo płacisz za ich logo. Co do samsunga się nie będę wypowiadać bo nie miałem żadnego.
Mogę polecić Asusa, bo z nimi nigdy problemów nie miałem. W 1 musiałem po 3 latach zmienić baterię bo się mocno zużyła. W porównaniu do sony dźwięk o niebo lepszy, a do niektórych modeli dają mały subwoofer.
2500 PLN = do gier nadaje się, włączy Skyrim, Batman, Crysis 2, Far Cry 3, Tomb Raider 2013, GTA 4, Dragon Age i wiele innych gier (np. Arma 3). Nie mówię o ultra, bo AA i Vsync etc wyłącza się, textury na max.
O laptopa zapytaj na forum nhl.pl (ludzie tam ci pomogą na pewno)
a tu masz spis kart graficznych z wydajnością w grach:
http://www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
HDMI przyda się do oglądania na TV lub do grania na TV
@dark5tu5
w większości laptopów dźwięk z wbudowanych głośników jest słaby dlatego kupuje się głośniki pod USB, słuchawki lub obie rzeczy i masz idealny dźwięk.
@trollgier
1: Barthez x napisał, że przede wszystkim nie jest to sprzęt do grania, więc nie wiem po co piszesz w co pogra a w co nie.
2: Jasne, że nie ma co wymagać cudów od głośników wbudowanych w laptopa, ale jakiś poziom powinny utrzymywać, a nie charczeć i trzeszczeć jak się zwiększy głośność do max.
3: Co do HDMI to do filmów faktycznie może się przydać, szczególnie jeśli wybierze notebooka z ekranem <15", przy wyborze takiego laptopa brak HDMI powinien wykluczyć go z listy, którymi warto się interesować (chociaż wątpię, żeby takie jeszcze były produkowane)
Jedna moja znajoma posiadała laptopa Sony i po skończeniu gwarancji miała z nim same problemy. Padł dysk twardy, a za kilka miesięcy później komputer stał się bardzo niestabilny. Okazało się, że były błędy w jednej kości RAM, do tego był to jakiś no name. Ogólnie wydała na ten komputer sporo, bo ok. 3 000 zł, bo chciała kupić dobry komputer dobrej firmy, a jak się okazało były z nim same problemy. Do tego wydajnościowo słabiutki i choć z reguły w nic nie gra, to mogłaby pograć w The Sims 3 w bardziej komfortowych warunkach, gdyby kupiła sprzęt innej firmy.
Do czego? Przede wszystkim NIE do grania, bardziej oglądania filmów, internetu i grunt, żeby miał dobrą baterię.
To niech kupi sobie jeden z najtańszych laptopów, byleby miał dwurdzeniowy procesor. Nawet zintegrowane układy intela mają sprzętowe wsparcie do kodeków, więc każdy komputer poradzi sobie z 1080p. Myślę, że nie powinna wydać więcej niż 1500-1600 zł. Z droższych komputerów i tak nie zrobi użytku.
Poza tym po co jej ta dobra bateria? Pewnie ktoś jej powiedział, że laptop to powinien mieć dobrą baterię, a ona jak wzorowy konsument zombie będzie się tego trzymać. U większości osób laptop i tak pracuje w jednej pozycji stale podłączony do zasilania.
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/5937570
Co byście powiedzieli na taki model ultrabooka? Polecany z innego forum :)
Komp bez napędu dvd to pomyłka ;) ale to tylko subiektywna ocena.
Ze swojej strony bym polecił coś tego pokroju:
Asus R500VD-SX649H
A ja bym polecał tego DELLa. Ultrabook z procesorem I5, własnym napędem i dodatkowym dyskiem SSD (system odpala się w kilka sekund) oraz z dobrym dźwiękiem jak na taki sprzęt. Do słuchania muzyki i oglądania filmów w sam raz.
http://allegro.pl/dell-15z-ultrabook-i5-3317u-6gb-500gb-ssd-w8-fvat-i3313929040.html