Porada w sprawie płyty głównej

Forum Komputery
Odpowiedz
14.09.2020 22:28
1
odpowiedz
Polo Master
10
Chorąży

Porada w sprawie płyty głównej

Witam was, kupiłem do złożenia kompa;

Amd radeon rx 5700xt
Amd ryzen 9 3900xt
Be quiet dark rock pro 4
32 gb ram g.skill ripjaws V 3600mhz
Ssd 500 gb
Supremo fm2 750w oraz
Płytę główną MSI x-570 - A - Pro.

Mam dylemat ponieważ czytałem na forum że ta płyta z ryzenem 9 ma wysokie temp VRM i jak jeszcze dobije 3600 mhz to wogóle ma być ostra jazda.
Myślę by podkręcić procek ale nie wiem czy to nie będzie skutkowało uszkodzeniem sprzętu.

Jak myślicie, zwrócić płytę i kupić inną czy zostawić?

post wyedytowany przez Polo Master 2020-09-14 22:30:02
15.09.2020 11:49
Legion 13
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Legion 13
158
The Black Swordsman

No ta płyta będzie miała problemy ze stockowym Ryzenem 3900x - może będzie działać, ale temperatury sekcji zasilania będą bardzo wysokie. Ta płyta nadaje się co najwyżej do Ryzena 3800x - ale nawet w tym przypadku się nie opłaca. Ja oddałbym tą płytę i kupiłbym jakąś dobrą płytę na B550. Na B550 można dostać znacznie lepsze płyty niż te budżetowe X570. Kilka ciekawych płyt na B550 które nie są absurdalnie drogie i potrafią uciągnąć nawet Ryzena 3950X po OC:
- MSI MAG B550M MORTAR
- MSI MPG B550 GAMING PLUS
- ASUS TUF GAMING B550-PLUS
- MSI B550-A PRO - tak, wersja na B550 jest dobra a ta na X570 jest słaba
- Gigabyte B550 AORUS ELITE
- ASRock B550M Steel Legend - ta jest trochę gorsza od reszty, ale nadal jest dobra, jak ta pasuje ci najbardziej pod jakimś względem to dalej warto ją kupić

Ogólnie to chyba wybrałeś najgorszy możliwy moment na kupno komputera bo:
- jutro dostaniemy recenzje RTX 3080, sprzedaż ruszy pojutrze - ta karta na pewno zachwieje rynkiem GPU, ma być dużo wydajniejsza i tańsza od RTX 2080 Ti
- na początku października AMD pokaże i prawdopodobnie kilka dni później rozpocznie sprzedaż Ryzenów 4000
- zaraz po tym dostaniemy RTX 3070 który absolutnie zmasakruje rx 5700 xt
- według plotek w podobnym czasie dostaniemy RTX 3060 Ti (nazwa jest nie do końca pewna)
- pod koniec października dostaniemy nowe karty od AMD
- no i jeszcze są informacje że nową generację procesorów Intela też dostaniemy w tym roku.
Jak kupisz ten komputer teraz to za 2 miesiące może się okazać że jest warty 50% obecnej ceny, jak koniecznie potrzebujesz tego komputera w tej chwili to nic nie poradzisz, ale jak możesz czekać to zwróć całość i czekaj.

15.09.2020 18:45
2.1
Polo Master
10
Chorąży

Ogólnie GPU kupowałem po promce i nie myślę że na razie zachwieje rynek, dopiero gdzieś koło grudnia może zacząć coś się dziać, karty od Nvidi nie będą takie stabilne na samym początku. Niestety zwrotu na karte ani procesor nie mogę dać bo się czas na zwrot skończył.

15.09.2020 12:24
Tohka Yatogami
3
odpowiedz
Tohka Yatogami
60
Konsul

Hmm Asus ROG Strix B 550 F Gaming ma według recenzji bardzo dobre temperatury na sekcji VRM.
A tak to zgodzę się z tym co przedmówca napisał: Najlepiej to chyba na gwiazdkę kupić komputer patrząc co nasz czeka.

15.09.2020 18:26
4
odpowiedz
Polo Master
10
Chorąży

Trochę słabo bo już wszystko kupione a ze zwrotami będzie ciężko bo kupowane były z ponad 4 sklepów. To wtedy wymienie tą płyte główną

15.09.2020 19:42
Legion 13
5
odpowiedz
Legion 13
158
The Black Swordsman
Wideo

No to wymień tylko tą płytę i będziesz miał bardzo dobry komputer. Tutaj masz test tych trochę "tańszych" płyt w okolicach 500-600zł: https://www.youtube.com/watch?v=HSY9rDsQgd4 - to są te które podałem w poprzednim poście, ja bym wybrał coś co utrzymuje poniżej 90C w teście R9 3950X po OC. A tutaj masz te droższe płyty: https://www.youtube.com/watch?v=JxczZChFaZI Ja trzymałbym się tych "tańszych" chyba że te tańsze nie mają jakiejś funkcji na której bardzo ci zależy (WIFI, odpowiednia ilość USB czy SATA itp).

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl