Pomożecie mi ustalić przyczynę BSODu?
Witam! Wczoraj raz i dzisiaj znowu pojawił mi się BSOD podczas przeglądania internetu (w tle włączone było tylko gg).
Za każdym razem ten sam opis błędu:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: a
BCP1: 0697055C
BCP2: 00000002
BCP3: 00000000
BCP4: 81ED59B7
OS Version: 6_0_6001
Service Pack: 1_0
Product: 768_1
Nie mogę znaleźć na internecie przyczyny, pomożecie mi? Jak niektórzy pamiętają (wątki z tymi problemami są na GOLu) padł mi RAM - opisałem problem w tym wątku:
https://www.gry-online.pl/forum/co-moge-zrobic/z4accdf3
oraz mam problem z temperaturą GPU:
https://www.gry-online.pl/forum/gpu-sie-przegrzewa/z1ae2aa7
RAM wczoraj kupiłem, tak samo jak wentylator. Jak wszystko dojdzie to porządnie czyszczę komputer, wymieniam pasty na grafice i procesorze, wstawiam nowy RAM. Myślicie, że jak to zrobie to problemy miną, czy powód pojawiania się BSODów ma inne podłoże?
Nie wiem jak u Ciebie, ale mi wyskakuje BSoD na mozilli. Na operze mam już ok. Nie wiem czego używasz, ale jeśli używasz Firefox'a to zmień na operę, albo na Google chrome ( może też pomoże :P )
Sprawdź te ramy memtestem, to że są nowe nie znaczy że są bez błędów ( wtedy wystarczy je oddać na gwarancję ).
Co do samego BSoD to najlepiej zrób zdjęcie, wtedy są wszystkie 'kody'. Nie jestem od tego specjalistą, ale wydaje mi się, że nie podałeś głównej linijki kodu w której jest 'zawarta' przyczyna.
EDIT :
@Down
Jednak dobrze mi się wydawało ^^.
Nie napisales najwazniejszego kodu, co jest napisane po slowie STOP na samej gorze niebieskiego ekranu? Jesli ten ekran ci znika, to wylacz automatyczny restart systemu przy bledzie krytycznym (zaawansowane opcje Systemu). Brakuje tez szczegolow sprzetu i oprogramowania.
Ostatnio komputer wpada mi w takie "ciągi": bsod zaraz po załadowaniu windowsa, potem znowu bsod, restart i tak w kółko. Nie dzieje się tak w trybie awaryjnym, nawet z obsługą sieci.
Dzisiaj miałem dwa błędy, które zapamiętałem:
1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
2. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
RAMu jeszcze nowego nie mam, narazie korzystam z zepsutego ;/
Specyfikacja mojego PC'ta:
- Intel Core 2 Duo CPU E6750 2x2.66GHz
- 2 GB RAM DDR2
- NVIDIA GeForce 8600 GTS 256 256MB GDDR3
- Gigabyte P31-DS3L
Zaraz wyłącze w awaryjnym automatyczny restart i przekaże więcej informacji.
Zapomniałem chyba o najważniejszym: wszystkie BSODy zaczęły się pojawiać po przeinstalowaniu systemu - co polecacie zrobić? sterowniki wszystkie najnowsze ze strony producenta