Zamierzam kupić w najbliższej przyszłości nowe urządzenie wielofunkcyjne. Możecie mi doradzić, na jakie parametry oraz funkcje zwrócić uwagę podczas kupowania takiego urządzenia? Lepszy jest atrament czy laser? No i czy (w przypadku lasera) lepiej kupić urządzenie monochromatyczne czy warto trochę dopłacić i zainwestować w kolor?
Moje pierwsze takie urządzenie kupowałem 11 lat temu (które w dodatku już od kilku lat nie działa) więc jestem do tyłu z nowinkami technologicznymi jeśli chodzi o drukarki i urządzenia wielofunkcyjne ;)
Mam zaoszczędzonych 3000zł, więc jest to maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć na takie urządzenie, choć oczywiście dobrze by było, gdyby cena była jednak niższa.
Wez jakis biurowy model kolorowy laser Brothera. Mam taka kobyle od 6 lat chyba juz i jedyne co kupowalem to papier i tanie zamienniki tonerow. Zamienniki dzialaja swietnie i nie ma problemow.
Jedyna wada, to dosc glosny sprzet (przynajmniej moj model) i zajmuje sporo miejsca.
Jeżeli drukujesz nieregularnie i w sumie niewiele to weż jakiś laser Brothera kolorowy z automatem dwustronnym, jeżeli drukujesz często to weź też Brothera ale atramentowego z dolewką. Koniecznie dwustronny druk automatyczny.
Brother. Używam już kilka lat i jestem z firmy zadowolony.
Ok, dzięki. Czyli polecacie tylko Brothera, tak?
Bo moje poprzednie urządzenie wielofunkcyjne było firmy HP. Ale nie wspominam go za dobrze, gdyż oryginalne tusze były cholernie drogie, a czasem też trudno dostępne. Dlatego musiałem się bawić z zamianą czipów do zamienników.
Pytanie czy potrzebujesz koloru, bo jesli akceptowalny jest czarnobialy wydruk, zostalybym przy laserze, mniejszy problem z tonerami, wysychaniem.
Ja jestem ze "szkoly HP" - ale to bylo kupe lat temu... Co do Brothera sie nie wypowiem - o ile sa w miare bezawaryjne i zamienniki tonerow sa tanie - to czemu nie?
Z mojej strony co moge podpowiedziec?
Drukowanie na obu stronach - duplex - BARDZO przydatna opcja.
Kolor czy druk czarno bialy - to juz zalezy od Ciebie, nie wiem czego potrzebujesz. Od strony serwisanta - drukarki kolorowe ( lasery ) sa bardziej zlozone technicznie = wiecej elementow mozliwych do popsucia.
Osobiscie w domu mam starusienkiego all in one HP M1132 MFP. Mysle o czyms nowszym - ale ten cholernik nie zamierza sie chyba popsuc. Sam jestem zaskoczony jak czesto uzywam skanera...