Witam. Chcialbym podkrecic troche mojego staruszka poniewaz gdy krece go o dodatkowe 250mhz gry chodza juz zauwazalnie plynniej ale do rzeczy
Sprzet:
Amd athlon 7850 (stock - 2,8ghz x2) Black Edition (rozblokowany mnoznik)
Ram 4gb
Kingston 1gb ddr2-667
GoodRam 1gb ddr2-800
Kingston 1gb ddr2-667
GoodRam 1gb ddr2-800
Grafika : Radeon HD 6850 1gb v-ram
Plyta glowna: GA m52l s3p rev 1.0
Zasilacz: CHIEFTEC CFT-600-14CS 600W
Teraz tak nie moge wogole podbic mnoznika poniewaz komputer albo nie startuje albo mam "failed to load optimized default. System will load in safe mobe" i F1 continue pozniej przy ladowaniu systemu sie wysypuje i reset. Moge maxymalnie go podkrecic o 2.94ghz (214mhz x14) potem sie wysypuje.
Dodatkowo moje opcje biosowe :
CPU Frequency 216mhz (default 200)
PCIE CLOCK na sztywno 100
CPU CLOCK ratio - na sztywno x14
NB Frequency - Auto (nie wiem jaki jest mnoznik)
Memory clock - Auto (3x33 693mhz)
CPU NB vid control - Normal
CPU Voltage - 0.025v
HTLINK - Normal
Chipset Voltage Control - Auto
No i chcialbym go wykrecic jednak naprawde nie mam pojecia czemu nie moge podbic mnoznika ani nie moge zlamac bariery 3.00Ghz (wtedy sie wysypuje po kilku minutach system ale temperatury sa w porzadku)
Prosilbym o pomoc jakakolwiek :)
Moze podbij napiecie procesora.
A moze płyta na to nie pozwala bo jest za słaba. U mnie tez miam problem z OC, nie moge podkecic C2D E6300 1.86 Ghz na wiecej niz 2.4Ghz, jest to wina płyty ktora do OC sie nie nadaje. Płyta to Gigabyte EP41-UD3L.
próbowałeś zwiększać Frequency jednocześnie zmniejszając mnożnik? wyjdzie na to samo po wymnożeniu lecz może tutaj coś się knoci chociaz bardzo wątpię lecz spróbować można.
Twój problem w 99% tkwi w napięciu, musisz pozmieniać w BIOS'ie ustawienia lecz przed dokonywaniem jakichkolwiek zmian odsyłam do google w celu zwiększenia swojej wiedzy na ten temat gdyż skutki uboczne mogą być tragiczne dla Twojego blaszaka oraz portfela.
Co moze was zadziwic 0.025v bylo domyslnie ustawione na tym biosie po wgraniu nowego.
A napiecie podbijalem jedyna roznica byla w temperaturach i czasach dzialania kompa (od 10-20 minut w windowsie) potem zwis (bez BSOD) i reset
zwiększając taktowanie wypada zwiększać o pewien zakres gdyż "automatyczny" przydział zwykle odmawia. podkręcając mojego Phenoma X2 550 BE do 2,9 chodził stabilnie bez zmiany napięcia lecz by wskoczyć na 3,0 było to niezbędnym zabiegiem
http://www.benchit.pl/ranks_events/6332.jpg
Musisz zacząć od wyłączenia Cool'n'Quiet czyli właśnie tego Twojego 'skakania' napięcia i mnożnika. Powinno to być gdzieś w BIOSie. Potem można bawić się z resztą.
Juz to dawno zrobilem(CnQ) domin12 dodatkowo jezeli mnoznik nawet obnizam z zwiekszam taktowanie efekt jest ten sam zwis po kilku chwilach
A ta fotka to sa ustawienia jakie powinienem przeniesc do biosu?
bo wiesz.. ogólnie ten procesor nie jest bogiem OC tak więc sporo nie możesz od niego wymagać również. spróbuj pogrzebać z tym napięciem jeśli masz pojęcie gdyż u mnie w tym tkwił problem a objawy były bardzo zbliżone
na zdjęciu masz ustawienia procesora takiego jak Twój pracującego z zegarem 3,1
Czytalem po necie ze przy OC na 3.1 zaczely u wiekszosci wystepowac problemy. Byc moze zalezne jest to od mojej plyty nie mam pojecia. Aktualnie pracuje na 2,97ghz co jest dosyc zblizone do 3.00 ktorego zlamac nie potrafie do tej pory no ale dzieki za pomoc domin12 to sie ceni :
bardzo możliwe. mimo, iż to BE kręcą się niestety słabo lecz trzeba się cieszyć z uzyskanego rezultatu i stabilnej pracy. Drobiazg
Drobiazgi cos znaczace 2,8ghz BF3 - 30 spadki do 25 na 2,97ghz 40 spadki do 29 max :D