Polsca nauka do przodu czy .....
...jak zwykle sciema?
Zaciekawilo mnie zagadniene z kilku powodow:
1. Sam obecnie pracuje na SEM, moze nie tak poteznym ale tez o parametrach ktorych nigdzie wiecej w UK nie ma wiec mam dosc spore pojecie o tym.
2. Wiem jak sytuacja z takimi urzadzeniami wygladala wczesniej w Polsce.
3. Sledze polska nauke bo moze kiedys bede chcial cos z tym zrobic.
Ciekawe czy ten SEM bedzie dostepny dla studentow oraz naukowcow z AGH i inych uczelni. Czy raczej starym komunistycznym stylem przeszkola jedna osobe i ten Pan I Wladca bedzie robil cos chial i kiedy chcial. Wiem z doswiadczenia ze czesto podobne sprzety sa zakupione i zamiast sluzyc pomoca to zbieraja kurz. Czesto powodem sa koszta ekspolatacyjne a w przypadku tego tytana to rozkalibraowanie jakiejsc funkcji to koszty kilku tysiecy Euro i niezadko maszyna wylaczona z uzytku na kilka(nascie) dni.
Przykladowo "moj" SEM jest darmowy dla kazdego naukowca( wlanczajac studentow ) w UK. Oczywiscie nie moga uzywac go osobiscie ale nie ma problemu z dostepem o ile jest wolne okienko.
Bylo by milo jakby ktos z AGH mogl napisac czy ten SEM bedzie narzedziem czy eksponatem :)
Lepiej by zrobili jakby uczelnie powymieniały stare woltomierze, stare dekady, i drukarki igłowe na nieco nowsze.
z praktycznego punktu widzenia, nie ma takiej potrzeby, student ma sie nauczyc techniki a nie obslugi danego woltomierza. Owszem ladniej by to wygladalo itp, ale napewno nie przyczyniloby sie do lepszego wyksztalcenia studentow. Poza tym te stare woltomierze, zasilacze itp sa czesto lepsze jakosciowo od tych nowych. U nas w labie jest nadal sprzet srzed 25 lat w uzyciu, a przeciez to zachod. Poza tym w labolatoriach duza czesc specjalistycznego sprzetu jest samorobkami.
Drackula Politechnika Slaska tez zakupila podobny mikroskop tylko sporo tanszy. Z tego co mi mowil wykladowca to rok zajmie przygotowanie pomieszczenia, rok montaz, kolejny rok nauka obslugi, a sama inwestycja nigdy sie nie zwroci :) Korzystac z niego beda mogli z tego co mi wiadomo ludzie glownie piszacy prace magisterkie/ doktornckie itd. Z tym od AGH to nie wiem jak.
[4] Czas przygotowania pomieszczenia ok, bo zazwyczaj trzeba cleanroom zabudowac tylko ze ludzie kupujacy SEM powinni juz taki miec :p. Montaz to max tydzien a nauka obslugi to, jakies 2 tygodnie jesli chodzi o podstawy lub neverending story jesli chce sie byc ekspertem. Nikomu takie inwestycje sie nie zwracaja w sensie finansowym, ale jesli dobrze wykozystane zwracaja sie pod postacia wynikow naukowych i publikacji.
A kto bedzie kozystal to nie takie przesadzone. Na pewnej polibudzie lat sporo temu kupili nowy SEM z EDX. EDX mial slyzyc do szybkiej analizy skladu chemicznego etc le osoba przeszkolona i tak wolala uzywac starego XRD i tak ten nowy sprzet stal i stal i stal bo inni nie mogli go uzywac z przyczyn oczywistych :).