Polecilibyście jakiś mały system operacyjny?
Chcę instalować system na pendrive 7 GB i nie wiem jaki żebym mógł oglądać filmy na yt i jakieś inne stronki. Polecilibyście jakiś co ma plik iso??
Ubuntu, może działać nawet bez instalacji. Ze ściągniętego pliku .iso robisz bootowalnego pendrive'a i system działa w trybie live. Ostatnio się tym bawiłem i pendrive 4gb wystarcza.
Mini windows xp
Xp jako Windowsa teraz już średnio polecam, producenci już zupełnie ten system sobie odpuścili. W taki Starcraft Remastered/ Starcraft 2 już na XP nie pograsz mimo, że wcześniej ładnie hulały na tym systemie. Przeglądarki nowsze na nim już nie chodzą. Nie zalogujesz się na pocztę na starej (przeglądarce).
Co do Ubuntu to nie jest lekkim systemem choć jakiś lekki linux polecam; chyba kubuntu jest lżejszy
Można po prostu pobrać Win 10 z oficjalnej strony Microsoft(www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10). Co prawda będzie to ograniczona wersja(np. nie możesz zmienić tapety, w prawym dolnym rogu będzie napis "Aktywuj system Windows", lecz do przeglądania stron itd. spokojnie wystarczy.
Puppy Linux