Kolega poprosił mnie o pomoc w zakupie laptopa. Niestety wybiegłem już trochę z obiegu (Mac + PS5) i nie bardzo mam swoje doświadczenia, a jak próbuję usystematyzować wiedzę to dostaję sprzeczne sygnały. Jedni wychwalają Lenovo, inni narzekają na fatalny serwis. Jedni mówią, że Acer jest ok, dla innych to nadal kiszka.
Kolega nie jest jakimś hardkorowym graczem, ale może go najdzie na jakieś AC: Valhalla, więc im mocniejszy komp tym lepiej. Na pewno dużo gra we wszelkie strategie typu Cities: Skylines ze wszystkimi dodatkami, Europa Universalis IV i tym podobne. To niby nie są wymagające gry, ale mamy w miarę sensowny budżet, więc można mu doradzić coś, na czym te gry będą jeszcze latami zapierdzielały w pełnej rozdzielczości.
Mile widziane 17 cali, ale to nie jest konieczne za wszelką cenę.
Priorytetem jest więc wydajność w budżecie 5000 zł, ale oczywiście estetyczny wygląd, względna poręczność, niezawodność, nieprzegrzewanie itd. też spoko.
Hyperbook NH5 z RTX 3050 oraz i5 najnowszej generacji powinny zaspokoić większość jego potrzeb + zostaje jeszcze trochę w budżecie na dopasowanie konfiguracji pod siebie.