Pobor pradu
Witam,
czy komputer pobiera stale tyle samo pradu w trakcie przegladania stron www, a np. grania? Znajomy uwaza, ze tak i twierdzi ze (probowal mi to wytlumaczyc, ale w szkole zawsze bylem noga z fizyki) jezeli zasilacz w kompie ma np. 400W to pobiera zawsze te 400W. Moze mi ktos to troszke wyjasnic?
Nie, nie pobiera zawsze tyle samo, sprawdzałem specjalnym miernikiem, Pobór prądu się waha i to znacznie, nawet o 40%. Ale to zależy od konfiguracji komputera i ustawień zarządzania energią. Moc zasilacza to tylko MAX, moc jaka można go ciągle obciążyć nic więcej.
Nie, nie pobiera tyle samo cały czas. Komputer w czasie przeglądania internetu pobiera znacznie mniej prądu, jeżeli by przy graniu.
To jest ta sama zasada co w samochodzie, wiadomą rzeczą jest, że samochód jadąc przykładowo 200km/h spali więcej benzyny, czy tam ropy, bądź gazu, niż jeżeli by jechał stałą 90km/h
Znajomy po prostu nie ma pojęcia, żeby się nie zagłębiać w temacie: te 400W to maksymalna moc jaką może dostarczyć zasilacz i tyle. Pobór mocy zależy od obciążenia poszczególnych elementów, obecnie GPU i CPU mają największy wpływ na obciążenie zasilacza.
Maksymalna moc zasilacza to np. 500W * sprawnosc danego zasilacza, w przypadku 500W zasilacza.