Pobor pradu

Forum Komputery
Odpowiedz
13.01.2011 18:06
😊
1
odpowiedz
Teesdred_NPC
57
Generał

Pobor pradu

Witam,

czy komputer pobiera stale tyle samo pradu w trakcie przegladania stron www, a np. grania? Znajomy uwaza, ze tak i twierdzi ze (probowal mi to wytlumaczyc, ale w szkole zawsze bylem noga z fizyki) jezeli zasilacz w kompie ma np. 400W to pobiera zawsze te 400W. Moze mi ktos to troszke wyjasnic?

13.01.2011 18:09
2
odpowiedz
Wi_NPC
34
Generał

Nie, nie pobiera zawsze tyle samo, sprawdzałem specjalnym miernikiem, Pobór prądu się waha i to znacznie, nawet o 40%. Ale to zależy od konfiguracji komputera i ustawień zarządzania energią. Moc zasilacza to tylko MAX, moc jaka można go ciągle obciążyć nic więcej.

13.01.2011 18:11
RPRT07
3
odpowiedz
RPRT07
51
Maximum Impact

Nie, nie pobiera tyle samo cały czas. Komputer w czasie przeglądania internetu pobiera znacznie mniej prądu, jeżeli by przy graniu.

To jest ta sama zasada co w samochodzie, wiadomą rzeczą jest, że samochód jadąc przykładowo 200km/h spali więcej benzyny, czy tam ropy, bądź gazu, niż jeżeli by jechał stałą 90km/h

27.04.2011 22:15
4
odpowiedz
Noanmoth_NPC
88
Generał

Znajomy po prostu nie ma pojęcia, żeby się nie zagłębiać w temacie: te 400W to maksymalna moc jaką może dostarczyć zasilacz i tyle. Pobór mocy zależy od obciążenia poszczególnych elementów, obecnie GPU i CPU mają największy wpływ na obciążenie zasilacza.

27.04.2011 22:17
5
odpowiedz
zanonimizowany790193
0
Konsul

Maksymalna moc zasilacza to np. 500W * sprawnosc danego zasilacza, w przypadku 500W zasilacza.

27.04.2011 22:21
Dell` s
👍
6
odpowiedz
Dell` s
62
d-_-b

Taak. Na zasilaczu jest napisane 400W. Ma sprawność 80%. I już nie pobiera 400W. Niech spojrzą na przykładowy test na byle jakiej stronie. Przecież chyba logiczne że nie możliwe jest to że w stresie i w obciążeniu tyle samo. Nie trzeba tu fizyki używać tylko minimum logiki.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl