Kupiłem gotowca dłuższy czas temu i na tyle komputera są dwie naklejki, na VGA i DVI, nigdy w sumie nie zwracałem na to uwagi, ale ostatnio dostałem monitor który mogę podłączyć pod VGA no i zrodziło się pytanie czy stanie się coś złego jeśli zdejmę tą naklejkę i podłączę drugi monitor, jestem dość zielony w temacie więc to co piszę może być lekko niezrozumiałe, ale chętnie sprecyzuję w odpowiedziach
(Wspominana płyta to Asus prime H310M-K)
Procesor musi miec wbudowana grafike.
ps. No, ale jak chcesz miec 2 monity rownoczesnie odpalone to musisz miec przejsciowke do tej swojej vga co uzywasz jak nie masz tam dvi.
Bez jaj. Naklejki na portach? Dobrze że przycisk power nie ma plomby
Może to do ochrony, stosuje sie tam plastikowe zaslepki
Naklejki są po to abyś podłączył monitor do karty graficznej, a nie do płyty głównej w której pewnie masz zainstalowany procesor bez zintegrowanej grafiki. Jest to standardowo robione w gotowcach, bo nadal wiele osób podłącza monitory pod wyjście grafiki na płycie głównej i później się dziwią, że nie ma sygnału, albo mają mało fpsów w grach (ile ja się najeździłem, do takich osób wielce zdziwionych, że monitor nie działa, albo mało fpsów w grze, a wystarczyło podłączyć monitor do karty graficznej).
Czyli po prostu kupuję przejściówkę z dvi na HDMI i podłączam do karty graficznej aby wszystko działało?
Technicznie tak, w praktyce może się okazać, że przejściówka z HDMI do VGA może nie działać z tym monitorem (przy starszych monitorach tak czasem jest). Jeżeli masz wyjście DVI w karcie graficznej to lepiej kupić wtedy przejściówkę z DVI na VGA.