Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Paypal - kilka szybkich pytań

22.03.2016 11:29
1
zanonimizowany146624
131
Legend

Paypal - kilka szybkich pytań

Jak zapewne większość z Was wie, czekam na Rifta. Udało mi się cofnąć poprzednią umowę i ostatecznie zdecydowałem się na kupno go ze strony Oculusa i poczekanie do lipca. Jako metodę płatności wybrałem Paypal lecz nigdy wcześnie z tego systemu płatności i stąd kilka pytań do obrytych w temacie.
1) Dokonałem tradycyjnego przelewu z Banku BZWBK na konto Paypal na zasadzie copy - paste z formularza. W ile czasu mw przychodzi przelew. Niby jest napisane 1,2 dni robocze, ale jakby nie patrzeć, to sporo kasy, która zeszła z konta wczoraj wieczorem a do teraz jej brak na koncie PP. Dlatego ile czasu Wam przychodziła taka kasa. Żaluję, że nie skorzystałem z przelewu błyskawicznego, ale trudno. Martwi mnie jednak inna rzecz: kartę płatniczą (na której jest oczywiście odpowiedni limit) powiązałem z kontem PP, ale ... Kiedyś miałem firmę, która obecnie jest zawieszona i założylem sobie wtedy ot tak konto PP. Wpisałem nazwę firmy i imię i nazwisko oczywiście prawdziwe i w odpowiednich polach. W formularzu jednak jest napisane, że moim imieniem i nazwiskiem są .... człony nazwy firmy, ale przecież wpisałem nazwisko i imię w stosownych polach i przy "powitaniu paypalowslim" jest napisane normalnie imię i nazwisko. Poza tym wtedy dopisałem też starą kartę bankomatową jako powiązaną z PP. Oczywiście dodałem właściwą jako główną, ale starą usunąłem dopiero jakiś czas później. Rozumiem, że te rzeczy nie mają wpływu na czas przelewu?
2) W razie co jakby było coś nie tak to ta sama operacja w drugą stronę.
3) Czy jest jakiś limit ile ta kasa może sobie tam siedzieć? Muszę czekać na wysyłkę towaru i teraz czy mogę sobie mieć na koncie PP kasę ile czasu mi się podoba? U mnie oczywiście od teraz do lipca.
4) Czy jeśli nie ma na to limitu to czy co miesiąc są odciągane jakieś prowizje jak w zwykłym banku iczy tylko jednorazowo odciągnęli mi 6.50?
5) Czy jeśli mam już order number Rifta to czy kasa samoczynnie zostanie mi odciągnięta z konta?
6) Jeśli tak to czy te 742E, które łącznie naliczono będzie przeliczone na złotówki wg kosztu sprzedaży banku BZWBK czy wg ogólnego kursu walut?

Na razie tyle. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdro 600 :)

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2016-03-22 11:42:12
22.03.2016 11:42
nagytow
2
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

1. Zwykly przelew to zwykly przelew, swoje musi isc.
2. Tak, zawsze przy problemach z przelewami kasa jest odsylana na konto zrodlowe (minus ewentualne prowizje jesli takie sa).
3. Mozesz trzymac ile chcesz.
4. Nie ma prowizji.
5. To zalezy czy OR bierze pieniadze od razu czy dopiero przy wysylce. W pierwszym przypadku sprawdzili twoje konto PP i jesli nie bylo kasy to wzieli ja z konta/karty podpietego do PP. W tym drugim nic jeszcze nie zaszlo. Jesli wzieli kase od razu, a dodatkowo zrobiles reczny przelew, to ostatecznie z konta zejdzie ci dwukrotnosc ceny.
6. PP ma swoj wlasny kurs, przy kupnie zawsze masz napisane ile dokladnie zaplacisz w swojej walucie.

Nigdy, nigdy nie powinienes mieszac osobistego konta z firmowym, to proszenie sie o problemy ze skarbowka. Zalozenie konta PP to kwestia minut, podpiecie karty/konta tez.

post wyedytowany przez nagytow 2016-03-22 11:45:13
22.03.2016 11:49
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany146624
131
Legend

Dzięki za bardzo szybką odpowiedź :)
1) Jednak dopisałem bardzo ważną rzecz do pkt.1, która mam nadz, że nie ma wpływu na czas przelewu :>
5) Kasa jest pobierana przy wysyłce nawet jeśli mamy kasę na koncie PP. Pytanie czy automatycznie i ciekawe ile czasu przed wysyłką?
6) Tylko czy liczy sie kurs z chwili zakupu czy z chwili poboru kasy ? :p

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2016-03-22 11:49:40
22.03.2016 11:53
nagytow
3.1
nagytow
146
Firestarter

1. Tutaj nie wiem, ale skoro to zwykly przelew bankowy to kasa na pewno dojdzie, bo banki nie sprawdzaja danych (nazwisko czy firma). Jedyna komplikacja, jaka mi przychodzi do glowy, to PayPal moze odrzucic przelew, bo adresatem byla osoba fizyczna a nie firma.
5. Jesli platnosc jest pobierana przy wysylce, to bedzie to automatycznie, bo juz potwierdziles zamowienie przy kupnie. Zwykle jest to w dzien wysylki.
6. Kurs z chwili poboru. Ich nie interesuje kurs wymiany, po prostu pobiora zwykla cene w euro, a PP zrobi swoje przeliczenie.

22.03.2016 12:14
3.2
zanonimizowany146624
131
Legend

Dzięki wielkie za te informacje. Jeśli będziesz kiedyś w okolicy ZG masz duuuuże piwo :) :P Jednak tematu nie zamykam, bo ciekawią mnie też inne wypowiedzi, ale najważniejsze mi powiedziałeś. Jak dojdzie kasa na konto PP to napisze :) W każdym razie dzięki jeszcze raz za bardzo szybką reakcję i pomoc :)

22.03.2016 19:09
4
odpowiedz
zanonimizowany146624
131
Legend

Nadal nie ma kasy. Coś chyba jest nie tak

22.03.2016 19:46
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Malaga
147
ma laga

w przypadku przelewów zwykłych (nie ekspresowych) kasa może iść nawet 3 dni, nie spotkałem się nigdy z przypadkiem żeby szła dłużej, oczywiście mowa tu o dniach roboczych, więc jeśli przelałeś w piątek to licz się z tym że może dojść dopiero jutro.

edit:
właśnie doczytałem "wczoraj wieczorem" więc możesz spać spokojnie, 2 dni to takie minimum na które musisz się nastawić.

post wyedytowany przez Malaga 2016-03-22 19:47:32
22.03.2016 20:44
5.1
zanonimizowany146624
131
Legend

Dzięki. Już zacząłem się bać. Przelałem wczoraj w nocy.

23.03.2016 22:15
6
odpowiedz
zanonimizowany146624
131
Legend

Kasa doszła na PP. Dzięki panowie jeszcze raz :) Teraz pozostaje tylko czekać na Oculusa :D

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2016-03-23 22:15:57
24.03.2016 20:03
Tomeis
7
odpowiedz
Tomeis
114
Konsul

A zalezy Ci na jak najlepszym kursie i uniknieciu zbednych oplat? Bo pewnie teraz masz saldo zlotowkowe, a jak zechca zaplaty to PP automatycznie przewalutuje zlotowki na euro, a za automat chce wieksza prowizje, niz zrobibys to sam:) Dodatkowo majac na pp mozesz sprawdzac co dzien czy czesciej czy rzadziej jaki jest kurs i przewalutowac po najlepszym wg Ciebie, a bedac biernym to przewalutowanie masz po kursie z dnia zazadania zaplaty, wiec w sumie 2 rzeczy na ktore trzeba uwazac.
Ewentualnie zawsze mogles uzywac wirtualnych kantorow czy podpinac karte/konto pod PP , bo chyba w jakis sytuacjach PP(np z pustym saldem) zastosuje kurs banku a nie swoj PP kurs- szczegolow nie znam.
Bo teraz zmienny kurs walutowy to twoj przeciwnik.

Forum: Paypal - kilka szybkich pytań