Witam mam 2 pytania proszę o pomoc!
1. Podczas wymiany procesora niezbędny jest alkohol izopropylowy do zmycia starej pasty z procesora a, ja go nie posiadam jest możliwość zastąpienia go czymś innym?
2. Zastanawiam się nad wymianą pasty termoprzewodzącej w karcie graficznej mogę do tego użyć tej same pasty co do procesora czy nie jest to możliwe?
1) ja używałem takiej ściereczki do okularów nasączonej alkoholem. Można kupić w każdym markecie.
2) Tak, możesz. Jaka by to niby miała być różnica?
Pamiętaj tylko aby używać jakiejś dobrej jakościowo pasty, a nie jakiegoś badziewia.
Tutaj masz test kilkunastu past, trochę stary fakt.
Wiele zawartych w nim konkluzji jest do dzisiaj aktualne.
http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,test-62-past-termoprzewodzacych-co-warto-kupic-a-czego-sie-wystrzegac
alkohol izopropylowy mozesz kupic w skepach z elektornika, z ogolnie pojeta budowlanka castorama/mrowka, albo z komuperami xkom/morele/komputronik.
1.Wytrzec proca ze starej pasty mozesz mozesz nawet suchym papierowym recznikiem. Chodzi o usuniecie starej pasty a nie odkazenie miejsca operacji... mozesz tez uzyc alkoholu, denaturatu - czegokolwiek byle nie slodkiego ( np wodki smakowe sie nie nadaja ).
2. Tak - mozesz.
a ja polecam
Thermal Grizzly Kryonaut High Performance Thermal Paste - 1 Gramm
według testów najlepsza pasta, 1 gram może mało się wydawać ale to starczy nawet na 5 użyć a jak często pastę zmieniasz przecież nie co miesiąc.
Nie warto oszczędzać na tych częściach. Wszystko możesz zdobyć w którymś z większych sklepów komputerowych. Sam polecam Morele ze względu na ich ceny.