Pamięć RAM upgrade
Witam,
potrzebuje waszej pomocy.
Mam taki zestaw :
[link]
chciałbym ulepszyć pamięć RAM do 16gb, czy jest taka możliwość ( i czy się opłaca) i w jakiej konfiguracji. Budżet 500zł
RAM'u potrzebuje do DCS world.
Pomógłbym Ci ale nie widzę hiperłącza na tym linku
Ale jeżeli masz 8gb w jednej kości czy 2 kości po 4gb to masz 2 przypadki:
1. Masz 2 sloty na ram na płycie:
a) masz 1 kość 8gb - kupujesz taką samą wkładasz i tyle
b) masz 2 kości 4gb - musisz je sprzedać i kupić 2 kości po 8
2. Masz 4 sloty na płycie:
a) masz 1 kość 8gb - kupujesz i wkładasz drugą W ODPOWIEDNI slot. W który to masz napisane w instrukcji płyty
b) masz 2 kości po 4gb - wkładasz jeszcze 2 kości po 4gb w pozostałe sloty
WAŻNE: kości powinny być tej samej firmy, te same częstotliwości, i w ogóle najlepiej te same. Unikniesz problemów że nie będą chciały współpracować i te sprawy.
Musisz kupić DOKŁADNIE TAKIE SAME kości
A poza tym zawsze więcej ramu Ci nie zaszkodzi
płyta główna, martwię się czy kość będzie do niej pasować: ASRock H110M-HDV, procesor Intel Core i5-6400 BOX, graficzna EVGA GTX 1050 Ti Gaming obecnie mam 2x 4GB GoodRAM 2133 MHz CL15. Zastanawiam się też nad częstotliwością i DDR cokolwiek to oznacza, aby przy wymianie sprzętu za rok-dwa znowu nie kupować RAM'u
Widzę że płyta ma 2 sloty
To te 2x4 musisz sprzedać i kupić 2x8 albo 1x16
Lepiej 2x8 bo będą lepiej działały
2133MHz
DDR4
Różne ddr nie są ze sobą kompatybilne to znaczy że nie wciśniesz ramu ddr3 do płyty na której jest ddr4 i odwrotnie.
I MUSISZ kupić 2133MHz bo tylko takie twoja płyta obsługuje
Jak wejdziesz np. na morele.net, wejdziesz w ramy, w filtrowaniu dasz liczbę modułów - 2, ddr4, częstotliwość 2133 to wszystko powinno pasować.
Wcale nie musi, to ze pamięci działają z XMP 3200 wcale nie oznacza że nie będą chodzić na 2133. Wszystkie pamięci ddr4 to standardowo maja taktowanie 2133, a to że część chodzi na wyższych taktowaniach to fabryczny overclocking.
Dlaczego musi kupić moduły 2133 ? ludzie kupują 3200 i bez problemu bawią się od 2133 aż w auto OC lub po ręcznym OC uzyskają do 3200, albo nawet pracują na 2133
dowolne pamięci 3000/3200 za ok 350 zł i po temacie
Panowie ja nic z tego nie rozumiem, czyli może być uruchomiona na tej płycie topowa pamięć RAM, którą sobie za rok przełożę do nowego PC?? Po prostu teraz jej potencjał będzie niewykorzystany w pełni ?
Dokladnie. Nigdy nie słyszałem i nie czytałem by to procek decydowal o prędkości dolnej i górnej. Wszystko plyta. Procek tylko w specyfikacji zaleca optymalną.
Np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3410919.html
Sam mam na intelu kosci 1866 i tyle jade. Testowałem je na 1333 i 1600.