Open X-COM (ulepszony X-COM z 1994r)

Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz
14.06.2014 12:55
1
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

Open X-COM (ulepszony X-COM z 1994r)

http://openxcom.org/2014/06/openxcom-1-0/

I tyle. Poprawki we wszystkich najwazniejszych miejscach, usprawnione UI, wsparcie dla modow etc. Nowy shitcom moze sie schowac.

14.06.2014 13:01
deTorquemada
2
odpowiedz
deTorquemada
264
I Worship His Shadow

Fuck Yeah!

14.06.2014 13:10
Szyszkłak
👍
3
odpowiedz
Szyszkłak
223
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Czy w UFO było coś do ulepszania :) ?

Tyle nocy zarwanych przez tą grę mam T_T

14.06.2014 13:28
4
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

[3]
Bylo. Np. skroty klawiszowe/zapamietywanie ekwipunku na zolnierzach.

14.06.2014 13:32
Szyszkłak
5
odpowiedz
Szyszkłak
223
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Oj tak dobrej pamięci to ja nie mam przyznam się szczerze, ostatni raz grałem jeszcze w UFO na 486DX2 66MHz :D To co jednak pamiętam, to to że nie mogłem się od gry oderwać, zresztą w XCOM Terror from the Deep też pocinałem równo.

14.06.2014 13:49
MiniWm
😈
6
odpowiedz
MiniWm
245
PeaceMaker

corsix-th - Theme Hospital

keeperrl - Dwarf Fortress + Dungeon Keeper :]

Tak od siebie dodam :]

14.06.2014 13:55
Lindil
7
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Asmodeusz - nie disuj proszę X-coma tylko zainstaluj Long War;)

14.06.2014 14:04
8
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

[7]
Nie mam ochoty dotykac tego potworka kijem od szczotki szczegolnie, ze wyszedl wlasnie open x-com.

EDIT:
Ale z ciekawosci zerknalem na moda. Nie naprawia dwoch zjebanych rzeczy: systemu "dwoch akcji" oraz magicznego covera (nie widzialem poprawek ani w opisie moda ani na filmikach promujacych go, chyba ze jestem slepy i sie myle). crap with glitter on top is still crap

14.06.2014 14:07
Lindil
9
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Obawiam się że system dwóch akcji jest nie do ruszenia dla moderów. Co do covera to nie do końca rozumiem co masz na myśli.

14.06.2014 14:13
10
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

[9]
Cover system w oryginale to tzw. "what you see is what you get" - jesli widzisz 50% ciala, masz 50% szans na trafienie. Jak widzisz 10%, masz 10% szans na trafienie (nie liczac celnosci zolnierza oczywiscie).

W shitcomie masz cover zero-jedynkowy (a raczej zero-jeden-dwa bo jest soft/hard cover). Prosty przyklad. Strzelasz przez: okno, drzwi, dziurka od klucza, wrak samochodu. Jesli po tym strzale (widocznosc ciala 1%) cel DOTYKA wraku samochodu masz 50% szans na trafienie. Jesli cel jest 1 metr ZA wrakiem (nie dotyka go) magicznie masz 80% szans na trafienie. Mimo, ze widzisz zawsze tyle samo jego ciala. Ot mechanika gears of war przeniesiona do turowki. I strzelam, ze tego tez modderzy nie beda mogli nigdy naprawic bo jest to mocno wbudowane w mechanike gry.
A efekt? Chociazby to, ze pudlujac nie mozesz zniszczyc sciany za celem/pociski przelatuja przez sciany/ludkow. Mozesz miec sytuacje: strzelec-5kratek zapelnionych ludkami-cel. Jesli masz 10% na trafienie i uda ci sie ten rzut, pocisk przeleci PRZEZ 5 kolesi i trafi w cel. Dopiero jesli "spudlujesz" (nie wyjdzie rzut na trafienie) to mozesz zranic kogos na drodze. Zrob to w starym x-comie (najlepiej na auto fire). 100% szans na trafienie? Sure. Bedziesz mial 3 ciala na drodze :)

Tak wiec sorry, ale tego uproszczonego crapa nie chce juz wiecej widziec. Pod wzgledem mechaniki rozgrywki jest to jeden z najgorszych tacticsow w jakie gralem (nie NAJgorszy bo widzialem wieksze crapy, ale znajduje sie on dosyc blisko dna).

14.06.2014 14:36
Lindil
11
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

No tak, tego też nie zmienili... Zakładam że po prostu się nie da...
BTW, widzę że do Open Xcoma trzeba mieć pliki z oryginału - trochę ciężko o nie w dzisiejszych czasach:(

14.06.2014 14:41
12
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

[11]
hm?
http://store.steampowered.com/app/7760/?l=polish

chodzi im o to, ze nie moga rozdawac za darmo gry, ktora jest czyjas wlasnoscia. open x-com to po prostu duzy "mod" wymagajacy oryginalu.

14.06.2014 15:30
Lindil
13
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Ha, nie przypuszczałbym że Xcom na Steam będzie:D

14.06.2014 16:53
14
odpowiedz
Pallar Anders Visa
42
Pretorianin

Pamiętam noce zarwane przy UFO: Enemy Unknown, jeszcze to było na Amidze - pamiętam, że trzeba było żonglować dyskietkami, czego koledzy z PC nie robili, ale za to zabijałem ich śmiechem jak słyszałem tą pseudo-muzykę dobiegającą z blaszaka, w odróżnieniu od symfonii jaką oferowała Amisia. ;)

Jeszcze to by zmienili i dali normalną muzę a nie to pipczenie, byłbym rad. Ale i tak to ściągam i zaraz obadam. Dzięki za info.

14.06.2014 16:55
15
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

Jeszcze to by zmienili i dali normalną muzę a nie to pipczenie, byłbym rad.

Moglbym zacytowac Nietoperza, ale lepiej jednak abym sobie darowal... To "pipczenie" imo jest znacznie lepsze niz "generic futuristic music" w nowym shitcomie (gdybym nie wiedzial, ze to z x'a to bym pomyslal, ze z deus exa) i buduje prawie caly klimat gry.

14.06.2014 17:07
16
odpowiedz
Pallar Anders Visa
42
Pretorianin

To chyba nie słyszałeś muzyki do UFO na Amidze...

14.06.2014 17:08
17
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

Slyszalem i wersje z Amigi i z PC i z PSX. Amiga ma lepsze intro, podczas gry wole wersje z PC.

14.06.2014 22:51
deTorquemada
18
odpowiedz
deTorquemada
264
I Worship His Shadow

Mam wersje STEAM i za bardzo nie mogę tego uruchomić ;|

No dobra, poszło :)

14.06.2014 23:02
wysiak
😊
19
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Pamiętam noce zarwane przy UFO: Enemy Unknown, jeszcze to było na Amidze - pamiętam, że trzeba było żonglować dyskietkami, czego koledzy z PC nie robili
Heh, no ja przykladowo mialem wtedy w PC dysk wielkosci 40 megabajtow, wiec zeby zagrac w UFO musialem kasowac windowsa, i odwrotnie (wiec dyskietkami zonglowalem caly czas):)

14.06.2014 23:05
deTorquemada
20
odpowiedz
deTorquemada
264
I Worship His Shadow

wiec zeby zagrac w UFO musialem kasowac windowsa, i odwrotnie (wiec dyskietkami zonglowalem caly czas):)

Miałem dokładnie ten sam problem tylko właśnie na PC :)

A jeżeli chodzi o zarwane nocki - to często oczywiście do świtu pykanie odchodziło, jedna sytuacja jednak wryła mi się w pamieć. Cała rodzina śpi, człowiek stara sie niczym duch, bez dzwięku żadnego grać, jednak jakiś zbłądzony kierowca, zobaczył światło w domu i zadzwonił do drzwi o trzeciej nad ranem z pytaniem jak dojechać tam i siam .. ale sie zrypka dostała od rodziców ;]

Forum Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl