Ojciec Chrzestny i książka.
Witam,mam zamiar obejrzeć trylogię Ojca Chrzestnego,ale z chęcią przeczytałbym również książkę.I teraz pytanie...Żeby nie psuć sobie fabuły co najpierw zrobić? Przeczytać książkę czy obejrzeć film?
Ja najpierw oglądałem filmy i potem miałem wrażenie, że są one lepsze (przynajmniej dwie pierwsze części) od książki. Nie wiem czy miałbym taki sam odbiór, gdyby kolejność była odwrotna.
Shadowmage - przecież książka pokrywa się tylko z pierwszym filmem :/ Puzo do części II i III napisał scenariusz, książki nie było.
Dawno temu czytałem. Może coś poplątałem, ale wydawało mi się, że są wątki, które pojawiają się w późniejszych filmach, nie tylko pierwszym - jak na przykład historia Don Corleone.
Książka obejmuje wątki zarówno z I jak i II części filmu. Niektóre są bardziej wyeksponowane i rozszerzone - np. wątek Johnny'ego Fontaine, wątek pobytu Michaela na Sycylii itp. Książka jest dobra, ale film - rewelacyjny, bliski arcydziełu, dzięki świetnym rolom Marlona Brando, Ala Pacino, Roberta de Niro, Jamesa Caana. Część wątków znalazła się tylko w rozszerzonej wersji serialowej - chyba 6 odcinków - obejmującej I i II film. O ile dobrze pamiętam, to jest tam sporo scen więcej, ale też ze względu na to, że to serial telewizyjny, niektóre rzeczy wycięto.
Ja oglądałem najpierw filmy potem czytałem książkę, książka mi się mimo wszystko bardziej podobała, polecam od niej zacząć.