Ojciec Chrzestny i książka.

Forum inne
Odpowiedz
21.07.2011 10:19
1
odpowiedz
zanonimizowany668163
47
Generał

Ojciec Chrzestny i książka.

Witam,mam zamiar obejrzeć trylogię Ojca Chrzestnego,ale z chęcią przeczytałbym również książkę.I teraz pytanie...Żeby nie psuć sobie fabuły co najpierw zrobić? Przeczytać książkę czy obejrzeć film?

21.07.2011 10:22
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

imo lepiej najpierw książkę. Ja tak zrobiłem i nie narzekałem.

21.07.2011 10:51
Shadowmage
3
odpowiedz
Shadowmage
257
Master of Ghouls

Ja najpierw oglądałem filmy i potem miałem wrażenie, że są one lepsze (przynajmniej dwie pierwsze części) od książki. Nie wiem czy miałbym taki sam odbiór, gdyby kolejność była odwrotna.

21.07.2011 10:53
4
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

Shadowmage - przecież książka pokrywa się tylko z pierwszym filmem :/ Puzo do części II i III napisał scenariusz, książki nie było.

21.07.2011 11:36
Shadowmage
5
odpowiedz
Shadowmage
257
Master of Ghouls

Dawno temu czytałem. Może coś poplątałem, ale wydawało mi się, że są wątki, które pojawiają się w późniejszych filmach, nie tylko pierwszym - jak na przykład historia Don Corleone.

21.07.2011 12:15
6
odpowiedz
zanonimizowany775707
0
Generał

Książka obejmuje wątki zarówno z I jak i II części filmu. Niektóre są bardziej wyeksponowane i rozszerzone - np. wątek Johnny'ego Fontaine, wątek pobytu Michaela na Sycylii itp. Książka jest dobra, ale film - rewelacyjny, bliski arcydziełu, dzięki świetnym rolom Marlona Brando, Ala Pacino, Roberta de Niro, Jamesa Caana. Część wątków znalazła się tylko w rozszerzonej wersji serialowej - chyba 6 odcinków - obejmującej I i II film. O ile dobrze pamiętam, to jest tam sporo scen więcej, ale też ze względu na to, że to serial telewizyjny, niektóre rzeczy wycięto.

21.07.2011 12:22
Mada Fakir
7
odpowiedz
Mada Fakir
87
Sweet Transvestite

Ja oglądałem najpierw filmy potem czytałem książkę, książka mi się mimo wszystko bardziej podobała, polecam od niej zacząć.

21.07.2011 13:17
Playboy95
8
odpowiedz
Playboy95
65
Ora Pro Nobis Lucifer

Książki jeszcze nie czytałem, ale jeśli się nie mylę to pobyt Michaela na Sycylii jest dokładnie opisany w książce "Sycylijczyk"

Forum Forum inne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl