Ocena mojego programu
Kilka dni temu nagle przypomniało mi się że dawno temu grałem sobie na jakimś pianinku na klawiaturze komputera. Zmieniało się tam głosy, dało się chyba nawet 3 połączyć w kombinacje itd. Stwierdziłem czemu w dobie AI nie zrobić sobie własnych organów kościelnych bo w sumie na tym mi zależało. I program w kilka dni od prostego grania na jakiś sztucznie wygenerowanych dźwiękach przerodził się w kontuar do sterowania programem GrandOrgue i korzysta z darmowych sampli prawdziwych instrumentów. Sama idea grania na klawiaturze komputera to nic nowego i odkrywczego, podobno nawet w grandorgue da się to zrobić, ale wymaga to masy ustawień, mapowania klawiszy itd. A ja mam od razu program który jest skonfigurowany pod klawiaturę, ma masę ułatwień typu przypisane kombinacje głosów pod klawiszami f1-f12, szybkie przełączanie klawiatur, podnoszenie i obniżanie oktaw, czy dodatkowe połączenia których nie mają prawdziwe instrumenty. Oczywiście to nie narzędzie dla profesjonalistów, a raczej do zabawy na komputerze, odkrywania fajnych kombinacji głosów, czy grania prostych utworów. Sample to nagrania prawdziwych piszczałek więc dźwięk i jego jakość jest bardzo dobra. I tu pojawia się moje pytanie, czy jest sens może gdzieś to puścić w sieć? Ktoś byłby czymś takim zainteresowany? Jak myślicie? Celem było w sumie stworzenie tego tylko dla siebie, ale wyszło to bardzo fajnie więc a nóż może się komuś przydać? Na razie skonfigurowałem sobie 4 instrumenty.
I tu pojawia się moje pytanie, czy jest sens może gdzieś to puścić w sieć? Ktoś byłby czymś takim zainteresowany? Jak myślicie?
Zanim przejdziesz do tego etapu, to napisz odpowiedzi na poniższe, bo zakładam, że informatykiem ani programistą nie jesteś:
- z jakiego języka korzystałeś?
- z jakich frameworków?
- z jakich bibliotek i zależności?
- czy jesteś pewien, że biblioteki zewnętrze (np. spoza frameworku .NET) są bezpieczne?
- patrz wyżej, to samo odnośnie bezpieczeństwa danych na komputerach potencjalnych użytkowników (backdoory, keyloggery).
- to samo odnośnie wszystkich użytych assetów.
- czy jesteś pewien, że kod nie zawiera krytycznych błędów np. zarządzania pamięcią i czy komuś nie wywalisz tym systemu?
- czy wszystkie biblioteki z których korzystałeś są darmowe i czy nie zacznie to w którymś momencie podpadać pod licencje komercyjne, albo czy po prostu nie będzie łamało licencji.
I nie pisze ci tego, żeby uwalić projekt. Piszę ci to, żebyś to sprawdził i ewentualnie dowiedział się i/lub poprawił żebyś samemu nie wpieprzył się później w problemy.
Playerów midi jest groma, podobnie jak instrumentów. Twój program nie ma wlasnych dźwięków, więc muzykom on na nic. Skoro ty wygenerowales go sobie w AI to znaczy, że każdy też może. Po co mu więc twój?
Ale jak najbardziej wystaw do sieci, może ktoś akurat chcialby się pobawić, a nie wie co to wtyczki VST
możesz próbować ale podobnych aplikacji jest masa, np. działających przez przeglądarkę. Większość ludzi wejdzie żeby sprawdzić co to jest i wyłączy. Po za tym jak piszesz użyłeś jakiś darmowych dźwięków itd. to wątpi czy się kto tym na poważnie zainteresuje. Będzie to raczej kolejna podobna ciekawostka.