Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Ocena mojego programu

Forum Moje Hobby
Odpowiedz
29.07.2026 12:01
SzaszaGrej
1
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał
MAX
Image

Ocena mojego programu

Kilka dni temu nagle przypomniało mi się że dawno temu grałem sobie na jakimś pianinku na klawiaturze komputera. Zmieniało się tam głosy, dało się chyba nawet 3 połączyć w kombinacje itd. Stwierdziłem czemu w dobie AI nie zrobić sobie własnych organów kościelnych bo w sumie na tym mi zależało. I program w kilka dni od prostego grania na jakiś sztucznie wygenerowanych dźwiękach przerodził się w kontuar do sterowania programem GrandOrgue i korzysta z darmowych sampli prawdziwych instrumentów. Sama idea grania na klawiaturze komputera to nic nowego i odkrywczego, podobno nawet w grandorgue da się to zrobić, ale wymaga to masy ustawień, mapowania klawiszy itd. A ja mam od razu program który jest skonfigurowany pod klawiaturę, ma masę ułatwień typu przypisane kombinacje głosów pod klawiszami f1-f12, szybkie przełączanie klawiatur, podnoszenie i obniżanie oktaw, czy dodatkowe połączenia których nie mają prawdziwe instrumenty. Oczywiście to nie narzędzie dla profesjonalistów, a raczej do zabawy na komputerze, odkrywania fajnych kombinacji głosów, czy grania prostych utworów. Sample to nagrania prawdziwych piszczałek więc dźwięk i jego jakość jest bardzo dobra. I tu pojawia się moje pytanie, czy jest sens może gdzieś to puścić w sieć? Ktoś byłby czymś takim zainteresowany? Jak myślicie? Celem było w sumie stworzenie tego tylko dla siebie, ale wyszło to bardzo fajnie więc a nóż może się komuś przydać? Na razie skonfigurowałem sobie 4 instrumenty.

29.07.2026 12:02
SzaszaGrej
1.1
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał
MAX
Image

A tu jak prezentuje się jeden z kontuarów.

29.07.2026 13:12
Kasrkin
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kasrkin
21
Generał

I tu pojawia się moje pytanie, czy jest sens może gdzieś to puścić w sieć? Ktoś byłby czymś takim zainteresowany? Jak myślicie?

Zanim przejdziesz do tego etapu, to napisz odpowiedzi na poniższe, bo zakładam, że informatykiem ani programistą nie jesteś:
- z jakiego języka korzystałeś?
- z jakich frameworków?
- z jakich bibliotek i zależności?
- czy jesteś pewien, że biblioteki zewnętrze (np. spoza frameworku .NET) są bezpieczne?
- patrz wyżej, to samo odnośnie bezpieczeństwa danych na komputerach potencjalnych użytkowników (backdoory, keyloggery).
- to samo odnośnie wszystkich użytych assetów.
- czy jesteś pewien, że kod nie zawiera krytycznych błędów np. zarządzania pamięcią i czy komuś nie wywalisz tym systemu?
- czy wszystkie biblioteki z których korzystałeś są darmowe i czy nie zacznie to w którymś momencie podpadać pod licencje komercyjne, albo czy po prostu nie będzie łamało licencji.

I nie pisze ci tego, żeby uwalić projekt. Piszę ci to, żebyś to sprawdził i ewentualnie dowiedział się i/lub poprawił żebyś samemu nie wpieprzył się później w problemy.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-07-29 13:13:34
29.07.2026 14:30
SzaszaGrej
2.1
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał
MAX

Kasrkin Jasne dzięki za info, sprawdzę to wszystko. Tak nie jestem żadnym programistą, to miał być program tylko na własny użytek, a że wyszło fajnie to pomyślem że może by to udostępnić, ale jeśli będą jakieś wątpliwości to olać zostanie to jako program do zabawy. Żeby była jasność to nie żaden kombajn generujący dźwięk. Trzeba samemu pobrać sample, grand orgue i loop midi, a mój program zastępuje tylko urządzenie midi.

30.07.2026 21:50
BIGos
2.2
odpowiedz
BIGos
65
bigos?! ale głupie

marcinbvb Nie szkodzi puścić w sieć. Tylko miej na uwadze, że ludzie mogą nie być zainteresowani.
Playerów midi jest groma, podobnie jak instrumentów. Twój program nie ma wlasnych dźwięków, więc muzykom on na nic. Skoro ty wygenerowales go sobie w AI to znaczy, że każdy też może. Po co mu więc twój?
Ale jak najbardziej wystaw do sieci, może ktoś akurat chcialby się pobawić, a nie wie co to wtyczki VST

29.07.2026 13:23
3
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
39
Senator

możesz próbować ale podobnych aplikacji jest masa, np. działających przez przeglądarkę. Większość ludzi wejdzie żeby sprawdzić co to jest i wyłączy. Po za tym jak piszesz użyłeś jakiś darmowych dźwięków itd. to wątpi czy się kto tym na poważnie zainteresuje. Będzie to raczej kolejna podobna ciekawostka.

29.07.2026 13:26
SzaszaGrej
3.1
odpowiedz
SzaszaGrej
170
Generał
MAX

sabaru no właśnie to nie są jakieś darmowe dźwięki tylko nagrane prawdziwe organy. Każda piszczałka z osobna. Te instrumenty które dałem są darmowe co nie znaczy że to jakiś gorszy dźwięk czy coś. Jutro będzie może czas to wrzucę próbkę jak to brzmi.

Forum Forum Moje Hobby
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl