Hej wszystkim !
Mam takie niecodzienne pytanie, gdyz jestem calkiem zielony. Czy jest jakas szansa na wlamanie na konto bankowe, podajac tylko numer karty bankowej (platnosciowej) ? Jesli nie - to rowniez prosze o zapewnienie w prostym wytlumaczeniu zabezpieczen dzialajacych przy transakcjach w internecie, gdzie takowy numer kart zazwyczaj sie podaje.
Czy jest jakas szansa na wlamanie na konto bankowe, podajac tylko numer karty bankowej (platnosciowej) ?
Nie. Ale jak to zwykle bywa, najsłabszym ogniwem zawsze pozostaje człowiek. Dane które wpisujesz mogą zostać przechwycone jeśli masz zasyfiony szkodnikami system, jeśli nie dbasz o bezpieczeństwo swojego systemu (bo antywirus to mi nie jest potrzebny bo i po co, poprawki z windows update również zbędne). Zasady bezpiecznego płacenia w sieci?
- korzystaj ze znanych sklepów/systemów
- nie wpisuj swoich danych na komputerach wystawionych na użytek publiczny, a jeśli musisz, to korzystaj z klawiatury wirtualnej
- dbaj o bezpieczeństwo swojego systemu operacyjnego
- myśl
Tutaj masz wyjaśnione (mniej więcej, w najprostszy sposób) jak to działa: http://www.platnosci24.com/pages/przewodnik-po-platnosciach/jak-to-dziala.php
Ok, wielkie dzieki...
Jestem rowniez otwarty na inne wypowiedzi. ;)
Włamanie na konto bankowe sensu stricto nie. Natomiast możliwe jest dokonanie płatności przy zakupach przez net. Potrzebna jest znajomość numeru karty, danych właściciela, terminu ważności oraz kodu CVV/CVC (zwykle z tyłu karty na/przy pasku podpisu)