Czas na podjęcie decyzji, długo myślałem, czytałem,budżet zmieniałem ;D I mam trzy opcje.
1. Dobry kolega, oferuje mi RTX 4060 i monitor który będę miał niżej podany. Grał niecały rok, ma lepszą robotę, to i robi upgrade. Kartę chce mi dać za 900Zł monitor za 200zł. Dla mnie opcja dobra, bo mi to absolutnie wystarczy. Żeby mi tu zaraz nie krzyczeć łeeee ale to 8gb ram i w ogóle...SIEDZĘ NA GTX 1050 od paru lat, dla mnie i tak to mega przeskok.
Mam dosłownie 80! gier do nadrobienia zaczynając od 2015 i wiedźmina 3. I ta karta, jak i to co poniżej będzie, wystarczy mi bez problemowo. Nawet te 10 gier, które ma problem z 8 gb(szczególnie Indiana Jones) są stosunkowo nowe, i dalej grubo powyżej 100 zł. Więc te gry po prostu ogram w przyszłości, bo i tak w nie nie będę teraz grał. Zaczynam od najstarszych do najnowszych(względnie ;D) A nadrabiania mam na 5-7 lat. Może i dłużej. Idealnie by było, gdyby RTX 5060 miał przynajmniej te 10gb...no ale cóż.
2. Decyduję się na RTX 5060. Wtedy parę gier na wysokich detalach, z tych 10 nowszych gier, mogę ograć. Naprawdę, nie ogarniam tych geniuszy, czemu zrobili naprawdę fajną kartę, ale dali jej 8 gb...
W każdym bądź razie:
https://www.morele.net/koszyk/
Tak by to wyglądało.
Nie wiem czemu teraz tyle wynosi cena, tydzień temu miałem podobnie za 5300...(pomińcie cenę monitora, bo to ten od kumpla, mnie taki absolutnie wystarcza, ba te 24 cale, zmierzyłem sobie ile to będzie, i to na moje stanowisko, będzie już nieco upierdliwe, będę musiał sobie inaczej stanowisko rozplanować. Bo aktualnie miałbym za blisko monitora)
Tylko chcę wiedzieć, czy tak ogólnie takie podzespoły pasują. Czy zasilacz dobry, płyta główna(nie wiem czy ma TPM 2.0,pisze że ma taki moduł, ale nie widzę żeby tam pisało 2.0 ale podobno każda płyta od któregoś roku to ma)
Ramy wziąłem tańsze bo CL 17, różnice w klatkach pomiędzy CL 16 nie są jakieś wybitnie duże, więc mi to lotto. A musiałem gdzieś trochę zmniejszyć koszt. Nie wiem,ale płyta główna chyba ma do 1.5 v na pamięc ram ?
Dysk ssd 500 gb mi wystarczy. Nie wiem czy akurat ten. Na stałe miałbym tylko ETS 2 zainstalowane. A tak przeważnie gram w jedną grę, usuwam, i następna. W zasadzie nic nie ściągam. Więc 500 gb jest wystarczające. Ewentualnie kiedyś dokupię zewnętrzny. Na kopię zapasową się przyda.
Jeszcze muszę dodać dysk na system i antywirusa, ale to tam chyba było trochę ponad 100 zł.
Muszę jeszcze kupić stację dysków, ale zewnętrzną. Do Windowsa, a tak też czasami używam jeszcze stacji dysków, więc taka zewnętrzna będzie idealna.
Procek chyba wystarczający, chociaż też droższa opcja z 14600k ale nie wiem czy warto,ewentualnie jakiś AMD.
I nie wiem czy akurat ten RTX 5060 jest dobry i cichy. Za dużo podobnych, a cenowo nie wiele się różnią.
Nie wiem czy jeszcze czegoś do koszyka nie dałem;D Ogólnie nie licząc windowsa i monitora, to gdzieś zakręcę się koło 3500 zł Chciałbym się zmieścić przy 5000k zł całościowo z windowsem i monitorem.
Więc na podzespoły w zasadzie mam te 4000-4200 zł. Ale no nie koniecznie chcę;D
Aha i nie chcę kart radeona. I nie wiem w sumie czy windows home czy Pro. W zasadzie tylko gram,seriale, filmy, coś poczytam.
Opcja numer 3.
W zasadzie kupiłem w końcu 16 gb ramu. I w zasadzie do lata 2026 mam w co grać(może crasha wymaksuję ;D) i co oglądać. I wtedy kupić wersję Super.
ALE. Czy te Super znowu nie będę mieć jakichś problemów na początku, np z zasilaniem czy inną pierdołą. A tak od razu na premierę, nie chcę wskakiwać.
Od nowego roku, wejdzie kolejny złodziejski podatek, więc oprócz tego, że Super pewnie będzie kosztować te 1700zł albo i więcej, to jeszcze całościowo za cały komputer zapłacę ile więcej? 200-300 zł za sam podatek.
No i nie wiadomo co ogólnie będzie działo się do lata ;D
Do Grudnia muszę się zdecydować.
Co do Windowsa jak jest wybór to do domu lepiej Home. Pro ma sporo profesjonalnych dodatków skierowanych pod firmy. Więc w domu to tylko obciąża system.
Co do procka szedłbym w Ryzen 9600X oem za 800 zł.
Dyski 250/500 GB system i 500/1000 na gry. Inaczej wg mnie zle rozwiązanie.
Czemu piszesz o niekompatybilnych ramach DDR4 ?
/Link nie jest w wersji do udostępnienia, brak końcówki/
Nie wiem co tam masz w koszyku, ale ja bym połączył opcję 1 i 2, wziąłbym 4060 i monitor i do tego złożył resztę na AM5 (pod potencjalny upgrade za 5 lat), ewentualnie taniej na AM4, a upgrade za 5 lat już na całego.
Dlaczego nie chcesz kart Radeona?