Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nowy komp do pracy - co wybrać?

09.11.2020 13:10
Araiel
1
Araiel
24
Chorąży

Nowy komp do pracy - co wybrać?

Zaczynam powoli odczuwać braki wydajnościowe przy pracy na moim obecnym kompie - i7 920 3,5GHz, 24GB Ram, GeForce 1050Ti, Crucial MX200 250GB i przydałaby mi się nowa stacja robocza. Zajmuję się głównie grafiką 3d oraz fotografią. Coś tam w wolnej chwili pogram, ale najchętniej po zmianie kompa chciałbym zakupić Steam Indexa.
A że wypadłem trochę z obiegu jeśli chodzi o sprzęt, to może moglibyście mi coś doradzić? Na cały zestaw z monitorami chciałbym przeznaczyć tak 12-13k.

Myślałem nad Ryzenem 5900X, ale z tego co widzę, to nie za bardzo można go gdziekolwiek dostać... Pod koniec miesiąca startuję z nowym, większym zleceniem i dodatkowo autorskim projektem graficzno-fotograficznym i przydałaby mi się jednak już nowa stacja robocza. Tym bardziej, że dziewczyna streamuje LoL'a i inne gry, i żeby mi nie zajmowała mojego, to oddałbym jej tego obecnego po kupnie nowego :P

To co tam udało mi się powybierać (ale nie wiem czy dobrze):
- 2x Samsung C27JG50QQUX [144Hz]
- AMD Ryzen 9 5900X (tutaj nie wiem jak z dostępnością)
- Gigabyte X570 AORUS ELITE
- jakieś 64GB ramu (nie wiem co się nada pod Ryzeny najlepiej)
- ASUS DVD+/-RW DRW-24D5MT
- Akasa AK-HC-05BKV2 6-portowy czytnik kart pamięci
- jakiś GeForce RTX 2070 SUPER (choć wolałbym 3070 ale też chyba nigdzie nie ma)
- be quiet! Dark Base 900 (trochę droga, jest coś tańszego o podobnych parametrach?)
- Samsung 970 Evo Plus M.2 1TB
- jakiś dysk HDD 4TB (nie wiem teraz co jest mało awaryjne i wydajne)
- be quiet! Dark Rock SLIM 120mm (zależy mi na czymś węższym, żeby nie zajmowało slotu na pamięć)
- be quiet! Pure Power 11 700W CM

Forum: Nowy komp do pracy - co wybrać?