Taka ciekawostka; firma dosc dobrze znany entuzjastom kryptowalut i specjalizujaca sie w budowe koparek, wchodzi wlasnie na rynek ukladow graficznych przeznaczonych na rynek konsumencki.
Ciekawe, czy to spowoduje jakies przetasowania na rynku kart graficznych w najblizszych 2 latach. Ciekawe, poniewaz firma juz planuje kolejne edycje, a dostepne testy pokazuje ze karty obsluguja obecne standardy.
Czas pokaże, ale nie liczyłbym że będzie tanio.
Bardzo dobrze, nowy sprzęt do koparek zawsze się przyda. Mam nadzieję, ze nie będzie zbyt nisko wyceniony, żeby nie kupowała go gówniarzeria i trzydziestoletni incele do gierek.
Ta to sprzęt serwerowy, wydajność wariantu single gpu to 5 TFLOPS czyli niewiele więcej niż gtx 1060, do tego drivery będą niezłym crapem jeśli chodzi o gry.
No faktycznie hahahah.
A obecne karty i wiekszosc elektroniki to jest robiona w USA tak? W Polsce nie dominuja jakies Huaweje i Xiaomi? Coraz wiecej domow ma typowa chinska elektronike zamiast tej ze znanym logo a ten tutaj wyskakuje z hahah, chinskie GPU.
Ja nie wiem, jak beda sie wspomniane uklady prezentowaly pd wzgledem wydajnosci i kompatybilnosci z istniejacymi systemami. Nie oczekuje przelomu, ale licze na troche dynamicznej zmiany w sektorze ukladow GPU. Fajnie jednak poczytac opinie ekspertow w tej materii na forum GOLa, ktorzy wiedza juz co z tego wyniknie ;)
Drackula,
Jest różnica pomiędzy elementami montowanymi w Chinach z Know-How zaczerpniętym wprost z dolny krzemowej, a rozwiązaniami od podstaw projektowanymi w Chinach.
Oczywiście to żadna sugestia co do jakości bo Chiny udowodniły, że swoje rozwiązania, ops, szpiegostwo handlowe, mają na wysokim poziomie, vide właśnie Huaweje, Xiaomi itd.
Dark Crow, ale przeciez ten nikt nie oczekuje ze nagle chinczycy wypuszcza killera RTX3090 od nVidii prawda? Z tego co widze celuja w niski i sredni segment wiec w te segmenty z ktorych wiekszosc z nas ma uklady GPU.
Na chwile obecna, przy mocno ograniczonym dostepie do ukladow GPU, kazda taka wiadomosc to dobra wiadomosc. Tym bardziej ze w tym przypadku mamy do czynienia nie z firma krzakiem tylko uznanym brandem, ktory silnie dzila na rynku juz od wielu lat a kazdy kto choc troche interesuje sie krypto zetknal sie z koparkami ich produkcji.