W nadchodzącym tygodniu chciałbym wymienić obecną kartę graficzną na nową. Obecną kartą graficzną jest gtx760 a wymieniam na gtx1060. Obie te karty są / będą od MSI. Jest jednak kilka rzeczy, które nie dają mi spokoju.
Obecny sprzęt:
Procesor Intel Core i5-4670K, 3.4GHz ze stockowym chłodzeniem nie podkręcany
Pamięć RAM Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB)
MSI gtx 760 twin frozr OC
Zasilacz XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9)
Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance
Pierwsza rzecz:
Czy ten zestaw po wymianie karty graficznej będzie dawał radę? Czy nie będzie jakichś problemów z brakiem zasilania / ograniczeniem od strony jakiegoś z komponentów?
Poza tym chcę na święta dołożyć jeszcze 8 gb ram (2x4gb tego samego producenta) i czy zasilanie nadal będzie ok?
Druga rzecz:
Obecnie karta graficzna jest zasilana kabelkami z pinami 8+6 a nowa będzie zasilana jedynie 8 pinami. Czy jeśli do nowej karty wepnę tylko tą 8pinową wersję a 6pinową zostawię bez wpięcia (wolno leżącą) to nic się nie stanie? Obecnie 8pinowa wtyczka składa się z wtyczki 6pinowej z 2 dodatkowymi które się dokłada z boku i pełnią rolę 8pinowej wtyczki. To nie jest żaden problem?
Ostatnia rzecz:
Mam w domu słabą instalację elektryczną. Często występują skoki napięcia itp. Nie wywala bezpieczników ani nic, ale np obecny monitor mi gaśnie np. gdy załącza się golarkę w łazience :P (monitor też wymieniam za kilka dni). Czy listwa (taka z przełącznikiem i bezpiecznikiem w środku) jest w stanie zabezpieczyć sprzęt przed przepaleniem/ przepięciem itp? Zastanawiam się nad dokupieniem gwarancji na 3 lata, która gwarantuje wymianę w razie jakiegoś przepięcia itp.
Żaden komponent nie powinien poważnie ograniczać, w niektórych grach może lekko ograniczać procesor, możesz spróbować go podkręcić, ale prawdopodobnie będziesz musiał dokupić chłodzenie.
Zasilacz jest wystarczająco wydajny, ram i tak nie pobiera prawie nic w skali komputera. Podłączasz tylko 6+2, nic się nie stanie.
Listwa przeciwprzepięciowa powinna w pewien sposób pomóc, aczkolwiek wyłączanie monitora po załączeniu golarki to nie jest normalne zjawisko, tutaj pomoże tylko wymiana instalacji :)
Ewentualnie UPS.
no na obecnym sprzęcie zauważam, że mam spadki FPS i jest to prawdopodobnie spowodowane kartą graficzną, która podczas grania w GTA V uruchamiała swoje wentylatory na full i słyszałem je dosyć głośno i były zauważalne spadki FPS podczas grania, a poza tym jest to tylko 2gb a teraz będzie 6 i to tej samem firmy + nvidia -> nvidia, więc też nie będzie konfliktów.
Szkoda że cena jest dosyć zaporowa i powinno to kosztować wszystko jakieś 150-200zł taniej ale jak ktoś chce upgrade to trzeba zapłacić.
Poza tym muszę powiedzieć że monitor się wyłącza a ma on już jakieś 5-8 lat (a może i więcej) i może to jest przyczyna tego, że się wyłącza.
Przede wszystkim skoro chcesz kupić grafę, to zapewne nie będzie Ci szkoda dołożyć 100zł więcej do chłodzenia (najwyżej zakup najtańszą 1060tkę, czemu zaraz musi być od MSI ? OC Proca niezbędne, a jeśli chodzi o monitor .... zakładam, że masz w domu TV LCD chociaż 32 cale. Jeśli tak to wciąż mnie dziwi, że ludzie w dzisiejszych czasach używają w ogóle monitorów jako monitorów, no chyba, że 1440p, czy 4K (choć 4K jeszcze rozumiem, bo TV 4K z DP czy HDMI 2.0 nadal są drogie), ale 1080p to only TV, w końcu mamy 21 wiek :> Zaraz ktoś się odezwie, że nie ma GSync, czy 144Hz czy jakiś input lag (dla 95% ludzi niewidoczny), ale to chyba lepsze niż gasnący się jakiś monitorek, który się wyłączą przez elektrykę :> Pomyśl o tym ;)
Jak tam vr? Aha, i nie pisz już więcej bzdur, dobrze?
Co to za różnica czy gaśnie mu monitor czy będzie gasł telewizor?
1080p only TV... Ludzie kupują monitory 1440p i 4k żeby nie widzieć pikselozy i krawędzi, a ty chcesz przenosić taką rozdzielczość na znacznie większy telewizor? Trzeba siedzieć daleko od telewizora by tego nie widzieć.
ps: Jako co proponujesz używać monitora, zamiast jako monitora? Ma jakąś ukrytą funkcję o której nie wiem?
ps2: Obecnie to nie jest kwestia 100zł więcej, a 300zł. Tania wersja od Asusa to niecałe 1300zł, porządne są za 1600zł. Na dodatek nie idzie tego praktycznie nigdzie dostać.
@2up - Przecież Rifta mam od dobrego miesiąca. Co mam pisać ? Ja reckę chce dać rzetelną, a nie pisaną na kolanie jak każdą, jaką znalazłem w sieci póki co. Jeszcze brakuje wielu rzeczy, bym mógł ją ukończyć. Wiem, że zazdrość Ci doskwiera, ale żeby aż tak ? A może mam Ci zrobić zdjęcie z dołączoną "kartką ban(e)an to debil ?" :D Więc z nas dwóch sam piszesz bzdury nieznający się na sprzęcie komputerowym człowieku ;)
@up - Nie przesadzaj. Ja siedzę ok 70cm od 40 calowego TV i jakoś pikselozy nie widzę i byś nie gadał, jeśli chodzi o wzrok, to kiedy byłem jakiś czas temu na badaniach wzroku ,to babka przyznała szczerze, że od wielu lat nie widziała nikogo z tak dobrym wzrokiem. Może dlatego, że obok liter były jeszcze mikro literki, tyle, że nie wiedziałem, że mam ich nie czytać, a to robiłem, więc zapewne dalej odpuściła i to stwierdziła ;) Obecnie znam może 3 osoby, które nadal używają monitora jako monitor, większość używa do tego TV, albo ma monitor przynajmniej 27 calowy+ i dobrej klasy, więc podłączanie tym ostatnim telewizora nie ma większego sensu ;) Poza tym tak jak mówiłem: chodziło mi o 1080p, bo 9% ludzi kupuje wyświetlacze (celowo nie powiedziałem "monitor") właśnie z taką rozdziałką ;) Do 1440p to jeszcze, tyle, że to również musi być przynajmniej 27 cali+ i dobrej klasy by był jako taki efekt ;)
"Wiem, że zazdrość Ci doskwiera, ale żeby aż tak ?"
Głupota nie jest czymś czego się zazdrości.
"Więc z nas dwóch sam piszesz bzdury nieznający się na sprzęcie komputerowym człowieku ;)"
Napisał Hydro2, wielki znawca sprzętu.
"A może mam Ci zrobić zdjęcie z dołączoną "kartką ban(e)an to debil" ?"
Czego zdjęcie? Oculusa? Ok, dawaj. BTW to "ban(e)an", takie przekręcanie to na poziomie podstawówki jest.
Telewizor mam ale totalny syf stary jak monitor i nie jest dla mnie opłacalne to by go używać jako monitora bo po pierwsze ma ramki jak obraz bitwy pod Grunwaldem i jest hd ready więc monitor muszę kupić.
OC procesora mnie nie interesuje. Nie mam zamiaru nigdy podkręcić czegokolwiek. Było coś stworzone takie jakie powinno być i nie ruszam tego. Poza tym nie znam się na podkręcanie, jedyne co robiliśmy z kumplem to trafiliśmy starego proca (chyba to był pentium 4) na do 4.2 ghz z 1.8ghz i miał temperaturę 120 stopni ale się trzymal i jeszcze nie palił (co mnie bardzo zastanawialo).
Poza tym procesor miał do tej pory przy testach wydajności jakieś 55-60 stopni i trzymal się całkiem dobrze. W trybie pasywnym ma jakieś 30-40 stopni i raczej jest ok.
Nie rozumiem po co miałbym kupować Telewizor za 1500 zł full hd 32 cale który by dobrze się prezentował jak za 800zł mogę mieć monitor full hd 27 cali który wygląda i działa bardzo dobrze a przy tym ma matowy ekran dzieki czemu lepiej widać wszystko za dnia (mam okno od południowego wschodu).
Jeśli chodzi o budżet to raczej nie chce przekroczyć kwoty 2200 zł za monitor i grafe więc msi i monitor się zmieszczą w tym. Tylko się martwię o te moją instalację elektryczną. Wywale chyba całą elektronikę z pokoju i zostawię tylko pc i monitor a reszta niech leży w piwnicy albo gdzieś.
To raczej jest wina monitora ze gaśnie bo wywala samą swietlówkę a obraz zostaje bo widać coś pod kątem. Lata zrobiła swoje. A telewizor jeszcze nigdy mi się nie wyłączył (znaczy się jego podświetlenie czy coś) ale jak już wspomniałem jest za duży i ma słabe parametry. Tak czy siak przesiadka z obecnego monitora na nowy będzie gigantycznym skokiem na przód i mam nadzieję że grafa pomoże mi przetrwać z tym zestawem jeszcze przez jakieś kilka lat.
Nigdy jakoś nie miałem parcia na granie na uber ultra a wolałem płynne i stale 60 coś bez jakichkolwiek skoków. Dlatego nie będę jakoś katowal tego mojego sprzętu tylko by zobaczyć jak trawa pojawia się 2km ode mnie.
Wystarczy tego wywodu. Dzięki za rady. Jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś uwagi albo pomysły czy rady to zajrzę tu jeszcze parę razy. Chętnie też zobacze jakieś dobre monitory do 750zł najlepiej.
Lepiej mieć HD Ready z ramkami niż nie mieć go w ogóle, prawda ? Moja 40stka też ma ramki i raczej nie zwracam na to większej uwagi.
Jeśli nie robisz OC to zwyczajnie:
a) tracisz pieniądze, bo nie wykorzystujesz w pełni możliwości procesora, chyba, że to rodzice Ci kupili komputer, więc masz gdzieś ich pracę i pieniądze
b) na tak niskim zegarze nie ma sensu podłączać nawet GTX'a 660, bo zwyczajnie zaniżasz jego moc, a 1060 to już w ogóle nie mam pytań.
c) po co kupowałeś proca z K w nazwie skoro nie robisz OC ? Po to Intel to wymyślił, by z tego korzystać. To tak jak byś kupił samochód, ale nie używał w nim kierownicy, bo jak coś było stworzone w linii prostej , to po co tym kręcić ? Durne porównanie ? Dokładnie takie samo jak Twoje. Równie dobrze mogłeś kupić 2500 tańsze o jakieś 400zł i miał byś to samo, ale .... patrz punkt a
d) OC jest dzisiaj tak arcy proste, że nawet mój kot potrafi je zrobić (zmiana jednej cyferki w biosie, cholera, nie dam rady)
e) testy wydajności ? Niby jakie ? Katujesz proca programami typu Prime, gdzie w realnych warunkach nie jesteś w wstanie nawet się do nich zbliżyć, a nie robisz OC. To mnie już w ogóle zniszczyło
W ogóle to kto mówił o kwocie 1500zł ? Za 700 to znajdę Ci nawet całkiem znośne 40 cali 1080p, a mówimy o 32 (450-500zł jak dobrze poszukasz). Mając 2200zł to bym dokupił porządne chłodzenie (nie narzekał byś na temperatury nawet robiąc niepotrzebne testy typu Prime), TV 32 1080p i GTX'a 1060 bez większych problemów.
OC przy twojej płycie jest akurat banalnie proste i możesz to robić nawet spod Windowsa(chociaż w UEFI dalej jest lepiej). To kwestia wybrania jednego z profili taktowania, płyta chyba nawet sama dobiera odpowiednie napięcie.
Przy nowych grach o te 60klatek bez OC może być trudno, zwłaszcza że ostatnio mocno dociążyli procesory w wielu tytułach.
Skoro tylko monitor ci się tak zachowuje, to prawdopodobnie on pada a nie instalacja elektryczna.