Witam. Zastanawiałem się nad wyborem między dwoma telefonami, który waszym zdaniem będzie lepszym wyborem i dlaczego. Dzięki z góry.
Nokia x3 to najzwyklejsza komórka, do tego bardzo słaba. Swift natomiast to smartfon, który bardziej należy zakwalifikować do kategorii komputera, relatywnie mocnego i bardzo udanego zresztą. Nie wybierasz między dwoma telefonami ale całkowicie odmiennymi koncepcjami urządzenia. Jedyne co je łączy to to że oba dzwonią, reszta to inny świat. Zdecyduj się więc czy wolisz prostą, zwykłą "nic nie mającą" komórkę, czy mini komputer z wifi, nawigacją gps i całym pakietem możliwości. Wszystko ma swoje wady i zalety. Np ze swiftem niezbędny Ci będzie dodatkowy pakiet internetowy i obeznanie z nim (bez obeznania posiadanie takiego telefonu nie ma w ogóle sensu a może napytać biedy) + przestawienie się na obsługę dotykową i znacznie częstsze ładowanie. Ale wtedy zyskasz gigantyczne możliwości niedostępne w nokii.
W poprzednim wątku pytałeś o możliwości video. Swift posiada AF, jego możliwosci sa tutaj nieporównywalnie większe niż nokii.
niebo a ziemia
nokia solidna ale lg540 ma androida, wiekszy wyświetlacz, wifi, gps itd
jeśli cena podobna to nie ma co sie zastanawiać
no i nokia to jest rozsuwana, ja nie lubię ''slidów'' ale kto co tam woli ;->
----------------
Titanium - konfigurujesz opcje łączności, patrzysz co instalujesz z jakimi uprawnieniami i android nic ci nie pobierze
Ja sam mam nokie x3 i jestem z niej zadowolony. W sumie to ten tel ma bezprzewodowe radio, którego nieużywam, i głośniki dobrze grają. A komórka mi służy do dzwonienia smsów i internetu. Niby to tel muzyczny lecz mnie takie rzeczy nierajcują ;) ta komórka jest uniwersalna :) jeśli wydoroślałeś z zabawek weź x3, jest tania:-)
Ward --> ogółem masz rację, mnie androida uczyć nie trzeba. Ale użytkownika który nie odróżnia jeszcze komórki od smartfona ostrzec trzeba, bo już wielu nie zdajac sobie sprawy z podstaw obsługi takiego sprzętu napytało sobie biedy. Żeby telefon poprawnie skonfigurować, to trzeba jeszcze wiedzieć jak to zrobić.
No i aplikacji która nie korzysta z uprawnień internetowych to dzisiaj praktycznie nie znajdziesz.
A były zresztą też przypadki, nieco nawet za często gdzie to operator blednie naliczał dane (nie ważne czy Android czy np IOS) i dowalił osobom które wszystko miały prawidłowo ustawione i nic nie miało prawa nic pobierać, rachunki na 3 tyś.
Znam też przypadek świetnie znającego się na rzeczy informatyka, który przez zwykłą nieuwagę włączył obie tethering a jego laptop automatycznie podłączył się nie do routera lecz do telefonu. No i człowiek zapłacił koło tysiąca. Ot, peszek.
Na przesadnej pewności też więc można się przejechać. Chociaż to dotyczy rzadkich, wyjątkowych pechowców jedynie. Zresztą, obecnie już operatorzy oferują zabezpieczenia. Ale osobiście radziłbym właśnie tego przede wszystkim przypilnować a ustawienia telefonu to w drugiej kolejności.
gt540 mozna kupic uzywanego za 200 zl a ma praktycznie wszystko. Moze poza ekranem pojemnosciowym przez co nie ma multitoucha. Mialem go jako tel zastepczy i sprawowal sie bardzo dobrze. Po modyfikacjach software mozna go zdecydowanie usprawnic, poszerzyc funkcjonalnosc i przyspieszyc. Nigdy sie nie zacinal, odpalal wszystkie najnowsze gierki.
Za nokia przemawia zdaje sie standardowo czas dzialania baterii no ale w koncu nie ma co jej tam za bardzo rozladowywac wiec idac tym tokiem myslenia lepiej sobie juz kupic nokie 6310.
Titanium - pewnie, uczyć androida, ani straszyć androidem nie trzeba
ostrzec może wypada ale akurat przy wyborze między tymi telefonami android to ogromna zaleta na korzyść lg
a zupełnej pewności że się kiedyś masakrycznie nie przejedzie na rachunkach nie ma, chyba że telefon jest na kartę, to będziemy w miarę bezpieczni ;->
Tak wgl, to telefon biorę w sieci Play na mixa(30zł, 30 doładowań) i jest on w takiej samej cenie jak nokia x3 czyli oba wyniosą mnie 99zł i martwi mnie tylko jedna rzecz w lg swift który już mnie przekonał :) Boję się, że mogę sobie narobić biedy z tymi samo włączającymi się updatami i wgl ze mi kase bedzie naliczało, czy można to jakoś zablokować czy coś i gdzie, może u operatorasieci play przy wyborze telefonu pomogą mi to skonfigurować ?
ano, pewność jest, gdy ma się telefon na kartę (osobiście abonametu i tak w ogóle nie rozumiem, czemu i jakim cudem ludzie to biorą), lub gdy się włączy limity u opa :)
a multitouch? Poda mi ktoś jakieś zastosowanie tego? Bo mi jeszcze nigdy znaleźć się nie udało, poza trybem 3d google maps który innej możliwości włączenia zwyczajnie nie ma :) Inna sprawa że to 3d i tak w Polsce nie działa.
bateria - jak nie używać funkcji smatrfona w smartfonie i używać go jak klasyka, to zużywa ją tak samo długo jak telefon klasyczny, bateria schodzi na funkcje których klasyczny po prostu nie ma :)
Pomoże ktoś? Teraz boję się tego co napisał Titanium, że mogę sobie narobić rachunków, którym bym nie chciał, bardzo mi się podoba ten telefon(LG Swift gt540) i cchiałbym się dowiedzieć gdzie i jak mogę poprawnie skonfigurować telefon. !
Karpiniak --> jeżeli tylko poznasz parę podstaw, to jak wyżej napisali, nie masz się w ogóle czego bać.
- update można wyłączyć. W tym celu wystarczy wejść do aplikacji android market, tam do opcji i powyłączać aktualizacje. Wtedy żadna sama z siebie nie ruszy. Krok ten jest konieczny, bo te aktualizacje potrafią niespodziewanie zdrowo transferu zeżreć.
No i przy tym włączeniu android marketu i w ogóle pierwszym zalogowaniu lepiej być albo podłączonym do wifi albo mieć pakiet choćby najtańszy, bo początkowa konfiguracja to i owo musi zjeść.
- Jednocześnie można wyłączyć w głównym menu opcji opcję synchronizacji by aplikacje nie synchronizowały danych.
Wtedy komórka będzie łączyć się z internetem pod Twoją kontrolą, oraz ewentualnie ściągając reklamy dla darmowych aplikacji które zainstalujesz samodzielnie. Są to zazwyczaj na tyle małe porcje danych że nie mają szans zjeść pakietu. A pakiet warto jednak żebyś sobie włączył bo bez niego stracisz większość funkcjonalności telefonu. Pakiety drogie nie są.
- Dla dodatkowej kontroli możesz na pulpit wrzucić sobie widget który na bieżąco będzie Cię informował ile użyto danych i czy nie przekroczyłeś pakietu.
- niezależnie od powyższego, możesz w ogóle wyłączyć sobie internet używając albo opcji w menu (dostępne pod wyłącznikiem telefonu), albo programu APN Droid z marketu. Włączenie ikonki programu spowoduje rozłączenie internetu na dobre. Telefon nie ma prawa nic naliczyć. Można internet tą ikonką włączać/wyłaczać czasem wedle potrzeby albo korzystać z niego będąc w zasięgu darmowego wifi.
Jednakże, nie będziesz wtedy dostawał MMSów.
- no i operatorzy oferują zabezpieczenia po swojej stronie, limity których nie pozwolą przekroczyć. Choć nie wiem dokładnie jak play.