Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nocne ćwierkanie

19.04.2012 18:57
1
zanonimizowany768566
29
Centurion

Nocne ćwierkanie

Ostatnimi czasy mam do czynienie z dziwnym (bądź nie) zjawiskiem. Mieszkam prawie w centrum miasta i którąś noc z rzędu słyszę ćwierkanie ptaków... Niby nic, ale nie ćwierkają rano tylko zazwyczaj po północy tak do ok. 3 rano. I nie jest to jakiś dźwięk sowy raz na 10 minut, ale ciągłe, melodyjne ćwierkanie jakichś ptaków. Zaciekawiło mnie to ostatnio bo czuję się w nocy trochę jakbym się budził na łące o 6 rano :P. Zdarzyła się komuś może podobna sytuacja? Albo może wie ktoś jakie ptaki mają tendencje do śpiewania w nocy :) ?

19.04.2012 19:02
2
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

u mnie drą dzioby od 3:30 skurczybyki małe tak do 7 rano, później cisza do 12 i znów sobie przypominają, że należy napierniczać dziobami

19.04.2012 19:04
😐
3
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Stałe szumy uszne.

Pacjenci opisują je jako szum, dzwonienie, buczenie, gwizd, syczenie, pisk, świst, szum wiatru, muszli, tykanie, wycie, ćwierkanie, bulgotanie, tętnienie, syk uciekającej pary, szelest gniecionego papieru i wiele innych dźwięków. Słyszą je w jednym uchu, w obu lub wewnątrz głowy. Okresowo lub ciągle. Mogą one mieć stały lub zmienny poziom, może zmieniać się ich charakter, natężenie i wysokość. Niektóre osoby nie zwracają na nie w ogóle uwagi, innym przeszkadzają w zasypianiu, wypoczynku, zakłócają koncentrację nad książką, gdy wokół panuje cisza.

Szumy patologiczne leczy się po wykryciu przyczyny, dążąc do jej usunięcia. Jeśli okaże się to niemożliwe to zaleca się podawanie środków uspokajających, a w krańcowych sytuacjach możliwe jest leczenie chirurgiczne.

Domowe sposoby leczenia:

* Unikaj kofeiny, nikotyny i kwasu acetylosalicylowego (jest np. w aspirynie) mogą one nasilać szumy.
* Złagodzić przykre objawy może szum o niskim natężeniu - np. z radia.
* Ważnym pierwiastkiem, którego brak może powodować szumy jest cynk. Nawet nieznaczny jego niedobór może pogarszać słuch, szczególnie u osób w wieku podeszłym. Zażywaj cynk z domieszką miedzi.
* Spróbuj preparatów naturalnych, które wpływają pozytywnie na czynność ucha wewnętrznego: miłorzębu japońskiego i koncentratu czosnku. Uwaga! Kuracja pomaga po kilku miesiącach.
* Stosuj je wraz z witaminą B6 i B12. Łykaj je wraz z kwasem foliowym.
* Prawidłową czynność nerwów i dobry słuch pomaga utrzymać magnez, jego niedobór upośledza krążenie mózgowe.
* Dobre efekty daje czasem akupunktura, hipnoza i akupresura.

19.04.2012 19:05
😜
4
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Może któryś z sąsiadów gra w Angry Birds z maksymalną głośnością?

19.04.2012 19:07
5
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

mirencjum - dobrze wiesz, że nie o tym jest wątek

19.04.2012 19:17
6
odpowiedz
zanonimizowany707916
32
Pretorianin

Stawiam na Kosa.

19.04.2012 19:31
Kanon
7
odpowiedz
Kanon
260
Befsztyk nie istnieje

Podobno wróble wracają do miast.

19.04.2012 19:32
8
odpowiedz
krukilis
139
Generał

W zeszlym roku zdarzylo mi sie slyszec w ogrodzie spiew ptaka okolo 12-1 w nocy. Jak sie pozniej dowiedzialem, takie zwyczaje maja wlasnie kosy.

19.04.2012 19:33
marcus alex fenix
9
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

Niech mi ktoś powie, że wkurzają go ptaki śpiewające pod oknem

spoiler start

to go zabiję chyba

spoiler stop

Forum: Nocne ćwierkanie