Witam, zastanawiałem się dlaczego Nintendo nie chce wydać żadnej porządnej gry o pokemonach na komputery. Wywnioskowałem ,że to strach przed spadkiem sprzedaży gier na konsole i samych konsol od Nintendo. Nie jest tajemnicą ,że wielu graczy kupuje przenośne konsole Nintendo tylko dla gier pokemon. Wielu graczy z chęcią kupiło by pokemony na komputer ale Nintendo nie ma zamiaru wydać grę na pc bo być może woli by pokemony były nie rozłączne z konsolami od Nintendo jednak bardziej do mnie przemawia strach przed spadkiem sprzedaży gier na konsole Nintendo i samych konsol na koszt gry o pokemonach na pc.
A kto by na PC kupil? Są lepsze tytuły niż te badziewia.
Z tego samego powodu dla ktorego nie wydaja ich na PS lub Xbox. Zreszta N posiada o wiele wiecej tytulow, ktore przyciagaja graczy do ich konsol niz tylko Pokemony.
Sam sobie odpowiedziałeś. Nintendo jest specyficzne i ma swoje dziwne zasady, między innymi robienie własnych konsol i niedopuszczanie wydawania gier na konkurentów. Jednak trzeba powiedzieć, że pokemony to i tak nie są najważniejsze, jest też wiele innych tytułów przyciągających, a same poki zaczynają się robić po prostu tytułem startowym dla konsol jak to było zawsze z Marianem (stąd też taka wielka jego sprzedaż). Co do tego "zabezpieczenia" przed graniem na PC, to i tak nie ma to większego znaczenia, spiracenie gry to nie problem, a pokemony są bardzo popularne i zawsze znajdzie się ekipa, co nawet 3dsowe poki potrafi ogarnąć na emulatorze, a nawet zrobić jakiś pseudo-port na emulator GBA.
Piracka gra na emulator to alternatywna metoda i na razie nielegalna by pograć w pokemony z konsol Nintendo lecz tylko na tym traci Nintendo.