Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Niespotykany, zagadkowy problem - moja mysz + dysk zew. - rozłącza się.

28.06.2012 11:16
marszym
1
marszym
98
Let The Sky Fall

Niespotykany, zagadkowy problem - moja mysz + dysk zew. - rozłącza się.

Mam dość niespotykany problem. Posiadam ten zestaw już prawie dwa lata i dotąd nie było problemów. Mianowicie:
-Komputer Samsung R590
-Dysk zewnętrzny Samsung S2 Portable
-Mysz a4tech GLASER X6-6D

Pierwsze problemy zaczęły się tworzyć wczoraj. Mianowicie zauważyłem, że co jakiś czas dysk sam mi się rozłącza po czym (raz szybciej, raz później) połącza na nowo. Co ciekawe gdy dysk był zmuszony do ciągłej pracy (skan antywirusowy, oglądanie serialu prosto z dysku), żadne rozłączenia nie następowały. To pierwsza cześć opowieści.

Później, tego samego dnia, gdy ponownie włączyłem komputer zauważyłem, że gdy jednocześnie wepnę mysz i dysk, oba w ogóle nie działają. Gdy wypinałem mysz, dysk od razu się włączał. Chwilami nawet sama mysz nie działała.

Podejrzewałem jakieś uszkodzenie kontrolera USB, jednakże, po podłączeniu myszy i dysku do innego kompa oba również nie działały !

Stwierdziłem jeszcze, że usunę ze swojego systemu sterowniki, po czym podepnę urządzenia na nowo. I sytuacja powróciła do kroku pierwszego, tj. niby działa, ale co jakiś czas następuje chwilowe rozłączenie. W trakcie tych chwilowych rozłączeń dysku, mysz również nie działa.

Sprawdziłem z inną myszą, oraz w ogóle bez myszy, a dysk nie był w trakcie w pracy- żadnych problemów. O co tu może chodzić ? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki.

28.06.2012 11:19
2
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Wypróbuj jeszcze z jakimś hubem usb (z zewnętrznym zasilaniem). Bardzo możliwe, że właśnie z tym jest problem.

28.06.2012 11:22
marszym
3
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall

Niestety aktualnie nie mam dostępu do HUBa z zewnętrznym zasilaniem (jedynie podkładka pod laptopa z 4 portami USB, ale sama też do USB podłączana).

Teraz mam wpiętą samą mysz, dysk wypięty - mysz nie działa. Inna mysz działa.
Jak już pisałem, podpinałem trefną mysz i dysk do innego komputera - tam też nie działały.

28.06.2012 11:24
kjx
4
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Zarządzanie energią we właściwościach USB wyłączone? To może być przyczyną "rozłączania".

Natomiast jeśli sprzęty nie działają również na innym komputerze, to chyba masz odpowiedź co jest skopane.

28.06.2012 11:28
marszym
5
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall

kjx - sprecyzuj proszę.

Widzę, że chyba sama mysz jest skopana. Sama mysz, bez dysku, podpięta do innego komputera, też nie wykazuje chęci do współpracy teraz. Tylko czemu gdy wepnę mysz, rozłącza się dysk, niezależnie od komputera?

@down - tak, pisałem już gdzieś o tym. Wtedy żadnych problemów.

28.06.2012 11:29
arkadius2
6
odpowiedz
arkadius2
162
Dark Crusader

a próbowałeś podłączyć dysk z inną myszką jednocześnie ??

28.06.2012 11:31
kjx
7
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Menedżer urządzeń - USB - Właściwości - Zarządzanie energią. Odptaszkuj "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia..." Może po prostu laptop odłącza urządzenia USB w celu oszczędzania energii. Sam piszesz, że kiedy dysk działa "ciągle", to nic się nie dzieje.

28.06.2012 11:35
arkadius2
8
odpowiedz
arkadius2
162
Dark Crusader

jeżeli porada kjx nie przyniesie efektu to wymień po prostu mysz, być może robi jakieś zwarcie czy coś, mi kiedyś uszkodzona mysz resetowała komputer !_!

28.06.2012 11:37
marszym
9
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall

Tak, nie następowały samoistne rozłączenia przy ciągłej pracy. Ale teraz samoczynnie wróciło do etapu drugiego. Gdy włączę mysz oraz dysk oba padają od razu i na stałe, nawet gdy w trakcie, jest np transfer z dysku.

arkadius2 - wydaje mi się, że na tym się skończy...

28.06.2012 11:46
marszym
10
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall

Odptaszkowałem to, o czym mówił kjx. Bez zmian. Czyli wygląda na to, że już nic nie zrobię, mysz do wymiany.

28.06.2012 13:12
marszym
11
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall

Gdyby to kogoś interesowało: mysz wymieniona, wszystko działa cacy. Ciekawi mnie tylko co się w tej starej zepsuło.

Forum: Niespotykany, zagadkowy problem - moja mysz + dysk zew. - rozłącza się.