Niepożądane obiekty na ekranie.
Witam.
Od pewnego czasu mam problem, mój ekran wygląda w taki sposób jak na obrazku. Pojawiły się kropki i paski, wsytępują już od momentu uruchomienia komputera. Czy to artefakty? Można na to coś poradzić, czy niezbędna jest wymiana karty bądź innego elementu? Grafika to Radeon HD4850 512 MB.
Obniż taktowanie pamięci i rdzenia poniżej wartości fabrycznych, zobacz co się stanie.
Tak to artefakty. Być może karta się grzeje. W grach to samo?
Może popraw mocowanie karty graficznej, wyczyść styki, kabel od monitora poruszaj, sprawdź czy nie ma załamania. Podłącz monitor do innego wyjścia DVI jak jest.
szykuj się na zakup nowej karty, póki co zmniejsz taktowania, przedmuchaj sprężonym powietrzem i sprawdź czy są jakieś efekty. Ale to tylko krótkotrwałe przedłużanie jej żywota. Jakiegoś GeeForce'a jeszcze można by w piekarniku reanimować ale na Radki to w 90% nie działa ;)
Obniżenie taktowania pamięci i rdzenia nie przynosi żadnych efektów. Problem występuje także w grach, ale ze wzmożoną siłą, wygląda to naprawdę nieciekawie. Taka sytuacja występuje właściwie od kilku miesięcy, ale z racji tego, że komputer wykorzystuje przede wszystkim do internetu nie przejmowałem się tym tak bardzo, ale w końcu postanowiłem coś z tym zrobić.
Ja żywot swojego GeForca przedłużyłem o kilka tygodni po sesji w piekarniku. W końcu padła. Tylko nie wiem czy po kolejnym pieczeniu, czy po prostu umarła sama z siebie.
To artefakty. Do piekarnika z nia.