Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Nie pełne użycie pamięci VRAM

05.04.2021 16:39
1
zanonimizowany449082
103
Generał

Nie pełne użycie pamięci VRAM

Cześć Forumowicze

Zauważyłem ostatnio spory problem z moją konfiguracją sprzętową:
CPU: FX-8320
GPU: 1050ti
RAM: 8 GB DDR3

Tak, wiem - nie jest to mocarna jednostka i PCMR parskają pewnie śmiechem ;)

Przejdźmy jednak do problemu:
W wielu grach zużycie pamięci VRAM oscyluje przy 2GB (z 4GB dostępnych), a system kompensuje sobie niedobory współdzieloną pamięcią RAM.
W efekcie gry nie wykorzystują pełnego potencjału szybkiej pamięci VRAM i jednocześnie ograniczają zasoby RAM innym procesom... Spadki FPS są dramatyczne :(

1. CyberPunk 77 (GOG) - 2200MB użycia pamięci GPU
2. Halo 4 (MS Store/Game Pass) - 2300MB
3. Wreckfest (MS Store/Game Pass) - niecałe 2000MB
4. Yakuza 0 (MS Store/Game Pass) - 2400MB
5. SW Squadrons (EA Desktop/Game Pass) - pełne użycie
6. STALKER Anomaly (brak DRM) - pełne użycie

Niestety nie mam aktualnie innych zainstalowanych gier ze Steam, Epic oraz GOG.
Natomiast już tutaj widoczny jest wspólny mianownik problemów w postaci MS Store (i chyba GOG)

Podjęte do tej pory działania:
1. Reinstalacja sterowników Nvidia
2. Reinstalacja DirectX
3. Grzebanie w panelu Nvidii na wszelkie możliwe sposoby

Macie jakieś inne pomysły?

post wyedytowany przez zanonimizowany449082 2021-04-05 16:40:44
05.04.2021 19:51
MineBeziX
2
odpowiedz
1 odpowiedź
MineBeziX
65
Generał

Przede wszystkim pytanie: czy zawsze tak było, czy problemy zaczęły się niedawno?
A dalej bym sprawdził jakie jest obciążenie GPU, bo aż mnie to ciekawi. Wygląda na coś pokroju bottlenecka, ale nie wiem jak wygląda sprawda z FXami, a 1050ti jak słusznie zauważyłeś mocarzem nie jest.

06.04.2021 11:37
2.1
zanonimizowany449082
103
Generał

czy zawsze tak było, czy problemy zaczęły się niedawno?

Ciężko powiedzieć... Zdaje sobie sprawę z mocy mojego PC i spadki wydajności są dla mnie przykrą codziennością.
Poprostu przypadkiem podczas gry w CP77 natchnelo mnie żeby sprawdzić monitor wydajności w momencie jak klatki spadają do 1-2fps...

I tak poza calkowitym zadlawieniem GPU zauwazylem niepokojące uzycie VRAM

05.04.2021 21:16
mirko81
3
odpowiedz
mirko81
79
Slow Gaming
Wideo

Mi sie wydaje że wszystko jest OK. Tak działa i nam

https://m.youtube.com/watch?v=Z5vTILSZUGA

Tak naprawdę użycie Vramu na poziomie 4 GB i więcej przy 1080p w mocniejszych kartach z 8GB - nie jest częste.
Nieliczne gry z otwartm światem wezmą chwilowo 3.5 - 5.5 GB w 1080p.
Zerknij na yt w testy

post wyedytowany przez mirko81 2021-04-05 21:27:18
05.04.2021 21:31
Perplexagon
4
odpowiedz
Perplexagon
7
Konsul

Zuzycie VRAM jest takie jak powinno byc. Spadki fps masz bo karta jest slaba i (tutaj mniej bo... mimo ze seria FX nie nalezy do udanych to taki osmiordzeniowiec jeszcze w miare wystarczy do wiekszosci gier z wyjatkiem Assassinow/ Cyberpunkow).

Nie napisales jaka to rozdzielczosc a to jest wazne ale zakladam ze 1080p. W tej rozdzialce wiekszosc gier zzera pewnie miedzy 1,5 a 3GB.

Zuzycie pamieci VRAM zalezy GLOWNIE (choc oczywiscie nie tylko ale te ustawienia maja najwiekszy wplyw, podczas gdy inne potrafia nie wplywac wogole lub szczatkowo) od jakosci ustawionych tekstur i rozdzielczosci.

Jak chcesz sprawdzic czy wszystko dziala okej to wlacz sobie tekstury ultra/max i potem baw sie skalowaniem w panelu nvidii tylko nie w dol ale w gore. Zuzycie pamieci powinno isc w gore. Ewentualnie sciag sobie benchamark albo program testujacy ktory testuje gpu razem z VRAMem, ide o zaklad ze tam wykorzysta calosc.
Zreszta jesli inne gry zuzywaja calosc to tu nie ma mowy o jakiejs awarii czy zlym dzialaniu, poporstu niektore sa tak napisane ze zuzywaja calosc a niektore maja dobre trash collection np i sobie caly czas czyszcza i trzymaja zuzycie na np. poziomie 2,5GB.

post wyedytowany przez Perplexagon 2021-04-05 21:33:31
05.04.2021 21:37
Perplexagon
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Perplexagon
7
Konsul

Nowy post bo tam minie czas na edycje pewnie zanim skoncze pisac.

"Przejdźmy jednak do problemu:
W wielu grach zużycie pamięci VRAM oscyluje przy 2GB (z 4GB dostępnych), a system kompensuje sobie niedobory współdzieloną pamięcią RAM.
W efekcie gry nie wykorzystują pełnego potencjału szybkiej pamięci VRAM i jednocześnie ograniczają zasoby RAM innym procesom... Spadki FPS są dramatyczne :("

To tak nie dziala. Akurat jesli chodzi o GPU to wolny VRAM jest pozadany. Dziala to w ten sposob ze gra/system/program/aplikacja zaczyna korzystac z RAMU "normalnego" i cache na dysku (pagefile), wlasnie wtedy jak zuzycie VRAM bedzie 4GB/4GB.
I WTEDY BEDZIESZ MIAL SPADKI KLATEK bo RAM systemowy jest duzo wolniejszy niz ten na GPU. O pliku pagefile nawet nei mowie bo to juz dramat jest.

Zuzycie VRAM mniejsze niz max jest pozadane, moim zdaniem wszystko dziala tak jak powinno. Poporstu ten komp juz jest stary, nie oczekuj cudow.

post wyedytowany przez Perplexagon 2021-04-05 21:38:12
06.04.2021 10:29
5.1
zanonimizowany449082
103
Generał

Dziala to w ten sposob ze gra/system/program/aplikacja zaczyna korzystac z RAMU "normalnego" i cache na dysku (pagefile), wlasnie wtedy jak zuzycie VRAM bedzie 4GB/4GB.

Ten post powstał, ponieważ systemowy monitor wydajności podczas gry w CP77 pokazuje mi, ze mam 8GB dostępnej pamięci dla GPU z czego 4 to VRAM, a 4 to pamięć współdzielenia.
I nie byłoby problemu, gdyby gra korzystała z 2GB VRAM i już, ale gra do tego wykorzystuje dodatkowe 2GB pamięci wspoldziolenej.

MSI afterburner też pokazuje mi 8GB VRAM (mimo iz fizycznie jest 4) i 16GB RAM (choć fizyczne jest 8), jednak podczas gry w CP77 zużycie VRAM oscyluje przy 2GB

Porobie testy dzisiaj i screeny z różnych gier, ponieważ wciąż wydaje mi się że coś jest nie tak...

Forum: Nie pełne użycie pamięci VRAM