nie dziala napęd w laptopie

Forum Komputery
Odpowiedz
30.08.2011 19:19
😒
1
odpowiedz
zanonimizowany796929
2
Junior

nie dziala napęd w laptopie

Przed chwilą spadł mi laptop (z wysokości ok. 1 m) i niby wszystko okej, ale nie działa napęd. Nie mogę go nawet otworzyć, tak jakby się tam coś poluzowało. Kompletnie nie wiem co mam zrobić, bo ani się na tym nie znam,ani nie mam pieniędzy na naprawę.
Czy dałby mi ktoś rady, jak sobie z tym poradzić? Bo nie chce pogorszyc sprawy i zepsuć jeszcze bardziej.

30.08.2011 19:25
2
odpowiedz
Aureliusz_NPC
87
Legend

Ja bym spróbował wyciągnąć napęd i spróbował włożyć go jeszcze raz. Trzeba będzie pewnie odkręcić śrubkę mocującą napęd i go wysunąć. Czasami śrubka mocująca jest dostępna bezpośrednio od spodu laptopa (oznaczona jest wtedy odpowiednim symbolem wytłoczonym w plastiku), a czasami trzeba odkręcić jeden z paneli zabezpieczających pozostałe komponenty.
Po odkręceniu śrubki wyciągnięcie napędu może powodować kłopoty. Jeżeli nie możesz go otworzyć skorzystaj z rozgiętego spinacza do papieru. Każdy napęd posiada z przodu taki mały otwór. Jeżeli włożysz tam odpowiednio długi drucik to będziesz w stanie pobudzić fizyczny mechanizm odblokowujący i napęd sam się otworzy nawet wtedy, gdy jest całkowicie wyjęty.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl