Witam
Od kilku dni mam problem z NFS Hot Pursuit z 2010. Mianowicie gra działała znakomicie, aż tu nagle z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn wczoraj uruchamiam i freeze, po 3 min ładowania i jestem w menu. W grze co chwila spadki FPS z 33-60, 44-50 fps i jest to niegrywalne.
Jeszcze tydzień temu grałem na 1920x1080 na max'a w 60 kl/s non-stop. System świeży, dopiero co po formacie, sterowniki najnowsze do grafiki,mobo, patch 1.0.5.0 to HP (na 1.0.2.0 tak samo działa). Zrobiłem nawet defragmentację obu dysków, nic w tle nie działa, a temp w normie. Nie mam już sił co jest nie tak ;/. Inne gry takie jak np. BF3 działa bez problemu, a tu taki HP strzela focha, wtf?
Sprzęt: i5 750, gtx 570, 8gb ram
Any ideas?
Skopiuj save, usuń grę, przeskanuj komputer programem antywirusowym (jeśli trzeba zaktualizuj bazę danych), zainstaluj ponowie grę.
System przeskanowany - czysty, zainstalowana ponownie gra wraz z wyczyszczeniem rejestru - problem ten sam.
Nawet ustawiony tryb Turbo w TuneUp 2012 nic nie daje.
Dopiero co format robiłem, system świeżutki, już nie mam siły...
Rozumiem, że próbowałeś na najniższych detalach lub nawet w mniejszej rozdzielczości?
Może spróbuj w trybie zgodności, no ale nie wiem.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki Beta i gra ładuje się zdecydowanie szybciej, płynne 60fps, jednak nadal w tych samych miejscach potrafi nagle spaść dosłownie na sekundę to 35 i powrót do 60, czasami oscyluje 50-60.
Jak widać najnowsze certyfikowane sterowniki potrafią zajść za skórę troszkę starszym gierkom, szkoda.
No, ale to i tak już lepiej. Jeśli gracze potrafią grać bez narzekań w 30 klatkach na sekundę to takie spadki, mimo że gwałtowne to raczej nie stanowią większego problemu.
Jeśli gracze potrafią grać bez narzekań w 30 klatkach na sekundę to takie spadki, mimo że gwałtowne to raczej nie stanowią większego problemu.
Gra w stałych 30 klatkach na sekundę jest wygodniejsza i płynniejsza, niż przy spadkach z 60 na 45.
Dzisiaj zasiadam do PC, odpalam Hot Pursuit i dokładnie to samo, ciągłe spadki. Dodam, że w Fifie 12 w demie przy wczytywaniu meczu też tnie.
Nie mam już sił, co jest nie tak?
[7] - wiadomo, że nie jest to całkowicie przyjemne dla oka, ale wszystko zależy od punktu siedzenia. Ja, jako że mam słaby komputer i z większością nowych gier mam problem, to szanuję jaką płynność i wydajność (oczywiście w granicach rozsądku, ciężko mi się gra w 20).
Co do problemu to już nie wiem. Ta gra w sumie tak ma, zdążyłem to zauważyć. Nie jest może zbyt dobrze zoptymalizowana, ale takie spadki nie powinny mieć miejsca. Być może to po prostu problem silnika gry i jego optymalizacji.
leem --> Kiedyś grałem bezproblemowo na najwyższych detalach w 60 kl/s bez problemu. Zrobiłem format, zainstalowałem sterowniki, wszystkie najnowsze, system świeży, przeczyszczony pod względem rejestru, danych i bez wirusów. Taki BF3 bez problemu na ULTRA działa, a tu taki HP tnie tak, że grać się nie da. Chrup, Chrup i Chrup. Zwiększenie priorytetu też nic nie daje, reinstalowałem grę 2x, raz odpalałem z patchem 1.0.2.0, potem z 1.0.5.0 i nadal to samo. WTF?
Nie wiem może dysk się sypie? Help?
Ja już też nieraz tak miałem jak ty z różnymi grami. Kiedyś gry działały płynniej a któregoś razu chrupały. Nie wiem może ktoś inny ci pomoże no. Spokojnie na pewno coś się zdziała, wyluzuj. Pograj na razie w coś innego i wychilluj. Odświeżaj co jakiś czas, może ktoś pomoże.
http://www.nfs-w.pl/Thread-Problem-z-plynnoscia-Nfs-Hot-Pursuit-2010?page=4
Popróbuj sposoby z tego wątku.