Netbook do ok. 1,5 tyś

Forum Komputery
Odpowiedz
06.04.2011 06:46
1
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

Netbook do ok. 1,5 tyś

Jak w temacie, szukam netbooka do ok 1,5 tyś. zł. Służyć ma głównie do przeglądania internetu, odbierania poczty, napisania czegoś co jakiś czas i zrzadka do pogrania w starsze gry typu Diablo II - wiec specjalnie wydajny to on nie musi być :)

I teraz tak, mam możliwość kupienia od ręki nieużywanego Acera Aspire One D255 - z procesorem Atom n450 (1,66 Ghz), 1Gb ramu i 3-komorową baterią (chyba najsłabszy punkty) - za 900 zł. Jak sądzicie, warto? Czy może jednak lepiej zainwestować nieco więcej w coś mocniejszego?

06.04.2011 09:01
2
odpowiedz
ElNinho
159
STROH 80

Znowu zaspamuję ale polecam ASUSa 1201N (albo droższego nieco następcę 1215N)

06.04.2011 16:34
👍
3
odpowiedz
Niarsun_NPC
9
Legionista

w tej cenie również polecam Asusa 1201N. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem ;) W skrócie mogę powiedzieć tak: Netbook z wydajnością laptopa. Nawet mniej wymagające gierki ruszą bez problemu (mam tu na myśli CoDa MW2, Burnouta itd). Jedyny minus jest kiepska bateria, która trzyma ok. 4 godziny

06.04.2011 16:42
Pan P.
👍
4
odpowiedz
Pan P.
178
022

Od siebie polecam wspomnianego 1215N - bardzo wydajna zabawka, jak na tę cenę i gabaryty.

06.04.2011 18:03
5
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

Zapomniałem jeszcze tylko dodać, że netbook niekoniecznie musi przychodzić od razu z systemem operacyjnym - zawsze chciałem na poważnie wypróbować którąś z dystrybucji Linuksa i to idealna okazja.

Co do tego 1215N to mam pewne wątpliwości - ogólnie wydajśność w nowszych grach nie jest dla mnie aż tak ważna, bardziej liczą się mały rozmiar, mobilność i długo trzymająca bateria. Jak już wspominałem miałem dostęp do Acera z ekranem 10.1'' i rozmiarowo wydawał się idealny :) Co do baterii, 4h to niestety aż tak długo nie jest, myślę że byłbym wstanie nawet poświęcić ta grafikę od nvidi za czas działanie do 8h :)
W każdym razię dzięki za propozycje, jeśli ktoś jeszcze może polecić jakiś dobry model (btw to, że granica cenowa to 1500 zł to jeszcze nie znaczy oczywiście, że musi być osiągnięta) to będę wdzięczny za każdą propozycje.

EDIT: Tak BTW, ten dwurdzeniowy procesor daje zauważalną różnice w działaniu (jedyne porównanie jakie mam, ten Acer - niestety czasami zamulał, a to przy włączeniu kilku kart naraz w przeglądarce, a to włączeniu Office'a i oglądaniu jakiegoś serialu w okienku - chociaż nie było to specjalnie zauważalne)?

06.04.2011 18:09
6
odpowiedz
Boendur_NPC
71
Generał

Asus 1215N (2GB ram, Win 7 64bit)

MDK2 (benchmark wszystko na maxa): średnio 44 fps

HL2 EP2 natywna rozdziałka wszystko na high bez AA średnio 30fps ale często w newralgicznych momentach spada do 15fps i rwie animację.

GIMP - pierwsze odpalenie trwało u mnie kilka minut! Następne po kilka(naście) sekund.

Filmy FullHD z dysku - płynnie (dużo zależy od kodeków (u mnie sharks coś tam for win 7 ustawienia zalecane) i programu (CinemaPlayer1.6.8 - starszy chyba nawet od XP, ale nadal kopie dupę:)).

Filmy FullHD Online - nie chciało mi się czekać na bufor :)

Da się na tym netku postawić wirtualną maszynę i jeszcze jakieś lekkie prace na niej robić.

//EDIT

Bateria 6 komorowa. 6-7h można na niej wyciągnąć. 6 na bank (przy automatycznym dostosowaniu osiągów), 7 przy dobrych wiatrach.

Zalety:
-12,1'
-Cichy
-wygodna klawiatura (trzeba się tylko przyzwyczaić jak ktoś wcześniej pisał na wysokiej)
-gabaryty i waga

Wady:
-cykający dysk (za dnia nie wkurza, ale jak puszczam muzykę do snu to muszę "zabić" parkowanie głowic przez quietHDD)
-TN i połysk. Rozumiem TN bo tańsze, ale matryca z połyskiem to najgłupszy wynalazek jaki zmajstrował człowiek...

06.04.2011 23:25
7
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

A nie sadzicie, ze 12 cali to juz jednak troche za duzy netbook?

W kazdym razie, pozwole sobie upnac przes snem, a moze sie jeszcze jakas ciekawa opcja pojawi :)

06.04.2011 23:53
8
odpowiedz
zanonimizowany616480
2
Junior
06.04.2011 23:56
Paul12
9
odpowiedz
Paul12
136
Buja

Acer Aspire One 522. Za 1099zł konfiguracja i możliwości są lepsze niż w większości netbooków po 1500-2000 pln.

Od wczoraj jestem zadowolonym właścicielem.

Dodam jeszcze, że przesiadłem się z Asusa 1101ha i oprócz klawiatury wypada pod każdym względem lepiej :) Ale ja duże łapska mam i to dlatego ciężko mi się przyzwyczaić ;)

Polecam też forum nhl.pl, tam jest trochę więcej speców niż tutaj.

07.04.2011 07:12
10
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

Dzięki, chętnie zerkne.

Ale, ten Acer wygląda na dokładnie to czego potrzebuje :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl