Nerka
Ktoś wie jak to jest z sprzedażami nerek? Internet w tej kwestii jest... mało wiarygodny, zwłaszcza gdy widze ogłoszenia typu:
"Mam 29 lat i pilnie sprzedam nerke gr krwi 0Rh+ jestem zdrowa bez nałogów cena 30000 tyś. Więcej informacji 793288699.... "
"oddam szpik lub nerke mam 30l nie pije i nie pale wogule uprawiam sport i duzo cwicze... "
Chodzi mi głównie o to, gdzie można sprzedać i średnio ile się za to dostaje.
Nigdzie.
To jest karalne.
A dostaje się do roku.
Samo zamieszczanie ofert jest karalne i wątek pewnie za chwilę poleci do kosza.
Za ten wątek mam obowiązek zgłosić cię do odpowiednich organów.
Oczywiście tego nie zrobię, ale uważaj: jakaś menda jest na forum na pewno
i średnio ile się za to dostaje.
Zgodnie z polskim prawem - artykuł 43. Ustawy o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów, stanowi: „Kto rozpowszechnia ogłoszenia o odpłatnym zbyciu, nabyciu lub o pośredniczeniu w odpłatnym zbyciu lub nabyciu komórki, tkanki lub narządu w celu ich przeszczepienia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności lub karze pozbawienia wolności do roku.” Ta sama ustawa (art.44) określa również odpowiedzialność karną za sfinalizowanie takiej transakcji – kara pozbawienia wolności do lat trzech, a jeśli sprawca uczynił sobie z tego procederu źródło dochodu, czyli np. pośredniczył w zawieraniu takich umów – karę pozbawienia wolności do lat pięciu.
Ja pier*** jak można nie znać prawa w kraju w , którym się mieszka
Kto robi screena ? ;D
ale naprawde od razu załozyliscie, ze on szuka możliwości kupna/sprzedaży? Może tylko informacji?
Chooć inna sprawa, zę wątpie, by ktoś był mu ich w stanie udzielić, nawet jak ma dostęp do ceimnej strony internetu, to się nei pochwali.
Logika prawa - swój samochód możesz sprzedaż ale nerki już nie... Podobnie z włosami - też możesz je sprzedawać.
Logika prawa - swój samochód możesz sprzedaż ale nerki już nie... Podobnie z włosami - też możesz je sprzedawać.
Sprzedaż włosów nie naraża raczej na to, że w przyszłości w razie problemów z nimi skarb państwa będzie musiał płacić za leczenie. Tak więc tu akurat logika jest.
Mozesz pomyslec tez nad sprzedaża nasienia