Naziemna telewizja cyfrowa - pytanie o dekoder.

Forum Technologiczne
Odpowiedz
05.08.2011 15:04
1
odpowiedz
Naurteth_NPC
28
Generał

Naziemna telewizja cyfrowa - pytanie o dekoder.

Witam!
Jestem w zasięgu cyfrowego sygnału MUX-2, więc zamierzam kupić odpowiedni dekoder do odtwarzania tej telewizji. Prawie już dokonałem wyboru, ale czytając różne fora internetowe mam wątpliwości.
A więc moje pytanie brzmi czy jeżeli tuner odtwarza dźwięk w formacie AC-3, a w Polsce dźwięk jest nadawany w formacie EAC-3 to będę miał sam obraz? Proszę o odpowiedź kogoś kto się na tym zna lub kogoś kto ma w tym doświadczenie i zetknął się z podobnym tematem.

05.08.2011 15:26
2
odpowiedz
Naurteth_NPC
28
Generał

up

05.08.2011 15:32
3
odpowiedz
Kharman
168

Tak z ciekawości, nie masz przypadkiem tunera cyfrowego w telewizorze? Bo może sobie zaoszczędzisz wydatków.

05.08.2011 15:35
4
odpowiedz
Naurteth_NPC
28
Generał

Nie, nie mam. Niestety mam telewizor kineskopowy.

05.08.2011 16:31
5
odpowiedz
Naurteth_NPC
28
Generał

Poczytałem dalej i dowiedziałem się, że w Polsce jest aktualnie dźwięk w MPEG stereo, czyli ten tuner powinien dać radę.
Niestety ustawa przewiduje, że dekoder musi obsługiwać AC3 i EAC3, więc nie wiadomo co będzie za kilka bądź kilkanaście lat.

05.08.2011 16:36
6
odpowiedz
Galihad_NPC
134
Legend

Może poszukaj czegoś najtańszego, na allegro są już za kilkadziesiąt złotych. Potem się sytuacja wyklaruje i moim zdaniem jak Mango TV czy inni wydoją staruszków sprzedając dekodery po 299 będzie mnóstwo sprzętu za przysłowiową złotówkę.

Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl