Nasze gry - kochane, lecz zapomniane

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
18.02.2026 16:44
mr. Spark
1
odpowiedz
mr. Spark
209
Rocket

Nasze gry - kochane, lecz zapomniane

Był wątek o dobrych grach, na które spadła przesadzona krytyka, był też wątek o słabych grach, które cieszą się popularnością, a to zainspirowało mnie do tego tematu:

Nasze gry, czyli gry o których już mało kto pamięta, bardzo rzadko ktoś wspomina w Internecie, ale my nie raz wracamy do nich. Odpadają więc gry typu Gothic, Morrowind (moja ulubiona gra ever), Neverwinter Nights czy nawet Original War (nigdy nie grałem, a nie raz trafiam na artykuły/filmy o tej grze, więc nie zniknęła z pamięci ludziom).
Ja zacznę by rozkręcić :)
Oni - mało kto pamięta, rzadko wspomina tą grę, a jest świetna! Ma świetny i responsywny system walki, gra mimo, że była bardziej konsolowa niż PCtowa to świetnie wykorzystywała myszkę i klawiaturę. Ma swoje wady, ale uważam, że przyjemnie się w nią gra i chyba nie wiele jest obecnie gier w tym stylu, tj. walka wręcz z opcjonalnym strzelaniem, które nie są przy tym soullike'em.

Freelancer - epicka przygoda w kosmosie, świetny sandbox i przyjemny gameplay, do dzisiaj lubię wracać do tej gry

Battle Chasers: Nightwar - gra przeszła praktycznie bez echa, a jest to piękny hołd dla gatunku klasycznych jRPGów, a w szczególności Final Fantasy VII, świetny system walki i eksploracji, ciekawy design świata i bohaterów, piękna grafika.

A jaka gra dla Was jest taką perełką w którą lubicie grać, a o której mało kto pamięta? :)

18.02.2026 16:47
2
odpowiedz
Racja
10
Konsul

GTA San Andreas. Znakomite, różnorodne misje. Wspaniały świat, super przemyślana mapa. Ciekawe postacie i ogrom możliwości. Wciągająca historia. 10/10

18.02.2026 16:51
Iselor
3
1
odpowiedz
Iselor
45
Senator

Symulatory kosmiczne to jest w ogóle niszowy temat więc nawet Freespace (uważany za najlepsze co gatunek spotkało) by się załapał.

Dark Earth - ale to też wynika z tego że odpalenie tego na czymkolwiek wyżej ponad Windows XP jest w zasadzie niemożliwe.
Szkoda, bo to tytuł z ciekawym uniwersum, fajną fabułą i mega klimatem.

Destrega - nie wiem czy można to nazwać bijatyką ale to jeden z moich ulubionych tytułów na PSX ever.

Fantasy General - może nie jest to jakoś mega mało znany tytuł, w końcu seria General to sławetne Panzer General i firma SSI, ale gdy mowa o turowych strategiach to zawsze pojawiają się Herosi, Disciples, Age of Wonders, Civka....A to mega fajna hexowa strategia w konwencji fantasy.

post wyedytowany przez Iselor 2026-02-18 17:48:52
18.02.2026 18:08
4
odpowiedz
Mortanius
97
Pretorianin

Cliver Barker's Undying: mój ulubiony FPS/horror. Niesamowita atmosfera, wciąż mam ciarki na wspomnienie niektórych scen.

Evil Twins: klimatyczna platformówka osadzona w upadającej krainie dziecięcej fantazji. Sterowanie na PC było koszmarne podobnie jak polski dubbing ale sama gra rewelacyjna.

Stubbs the zombie: zombie apokalipsa, którą wywołujemy własnymi zgniłymi rękami. Zjadanie mózgów i rzucanie granatami wyrwanymi z trzewi bawi do dziś.

18.02.2026 18:11
HETRIX22
5
odpowiedz
HETRIX22
218
PLEBS

Unreal tournament 3 to była gra grubo wyprzedzajaca swoje czasy, ale moda na CoD swoje zrobił.

18.02.2026 18:22
dafton.
6
odpowiedz
dafton.
30
Konsul

Tony Hawk's: Americal Wasteland - moja ulubiona gra z serii (Pro Skater 4 tuż za nim), wracam do niej dosyć często, bo mały który TH daje mi tyle funu co ten + fakt, że nie zestarzał się tak mocno jak reszta. Pierwszy TH z otwartym światem (co prawda zrobione w cheesy sposób, ale jednak :D), względnie realistyczne mapki (jak na tę serię) i trafia w peak mojego zainteresowania skateboardingiem. Po szkole wychodziłem na deskę, wracałem i grałem właśnie w TH:AW. :P Potem jeszcze młócenie filmików pro skaterów, którzy wówczas byli w swoim prime'ie.

Ogólnie seria Tony Hawk's trochę padła, ale wynika to głównie z obniżenia zainteresowania skateboardingiem na świecie. Do tego nietrafione decyzje Activision spotęgowały lekki upadek serii. Teraz niby lecą z remasterami, lecz nawet to im nie wychodzi w pełni. Myślałem, ze nowy Skate trochę zapełni lukę - feeling i gameplay jest całkiem solidny, czuć tu upgrade względem Skate 3, ale cała reszta kuleje. Mamy grę stworzoną "dla każdego", gdzie słuchając NPCów czujesz się jakbyś słuchał "młodzieżowej" babki z HRów w korpo. Zaś grungowego i streetowego klimatu null.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl