Witajcie,
jak obenie wygląda narzut sterownika na CPU w połączeniu AMD-AMD? Chodzi mi o nowe produkcje (2018-2021) i Ryzena 5600X i 6700XT.
Pierwsze słyszę żeby coś takiego miało miejsce, po za tym nie kieruj się jednym testem na jednej stronie, bo możliwe że ich autor popełnił jakiś błąd. W internecie jest mnóstwo takich testów i zazwyczaj nic takiego nie ma miejsca, a różnice w fps są spowodowane tylko i wyłącznie optymalizacją pod karty AMD bądź Nvidia lub faktem że jeden z procesorów radzi sobie w danej grze lepiej od drugiego.
Mnóstwo ludzi ma zestaw Ryzen+Radeon i działa to bez problemów. Zresztą zamiast zakładać te wszystkie wątki może po prostu kup tą kartę, przetestuj, a jak coś nie będzie działać tak jak powinno to masz 14 dni na zwrot.
Na tym forum i tak nie dostaniesz odpowiedzi na jaką liczysz, bo jest pełne fanbojów AMD/Nvidii/Intela, trolli czy ludzi, którzy po prostu mają różne doświadczenia i jeden ci powie że coś działa, drugi że nie.
Nie nazwałbym tego "narzutem" ale coś takiego istnieje. Systemy z kartami Nvidii działają dużo gorzej od tych AMD w sytuacjach gdy wydajność jest ograniczona procesorem - w warunkach testowych (1080p ustawienia medium) Ryzen 2600X + RTX 3070 mogą być wolniejsze niż Ryzen 1600x + RX5600XT. W bardziej rzeczywistych sytuacjach (1080p/Ultra) nie wygląda już to tak tragicznie, ale zdarzają się przypadki gdzie RTX 3070 i dużo słabszy RX5700XT mają taką samą wydajność na Ryzenie 2600X. Film HUB na ten temat: https://www.youtube.com/watch?v=JLEIJhunaW8
W skrócie: jeśli kupujesz kartę AMD to nie ma problemu, jeśli kupujesz kartę Nvidii to musisz po prostu wziąć pod uwagę że potrzebujesz trochę mocniejszego procesora niż do odpowiednika tej karty od AMD.
Test PPC nie pokazuje nic, po prostu bierze kilka gier które są znane z tego że mają tragiczną optymalizację na kartach AMD i pokazuje że dalej źle działają. Jak zobaczyłem że oni testują procesory w warunkach w których bottleneckiem jest GPU to prawie z krzesła spadłem.