Nareszczie dobra wiadomość!

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
16.05.2012 07:27
👍
1
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Nareszczie dobra wiadomość!

Jak to dobrze z rana przeczytać dobrą, optymistyczną wiadomość. Aż się chce podzielić radością z innymi ludźmi, że mimo niepewnych, trudnych czasów rząd myśli o rodzinach i dzieciach. Chce i pomaga, bo polityka prorodzinna zawsze była im priorytetem. Kwota przyznawana na dziecko wystarcza na paczkę pieluch.

"Od listopada zasiłki rodzinne pójdą lekko w górę. Najniższy ma wzrosnąć z 68 do 77 zł, kolejny z 91 do 106 zł, a najwyższy z 98 do 115 zł. Wczoraj podwyżki te zaakceptował Komitet Stały Rady Ministrów. Problem jednak w tym, że resort finansów nie chce się zgodzić na podwyżkę progu dochodowego uprawniającego do tego świadczenia. A to oznacza, że mało kto będzie do pomocy uprawniony...

...Dziś na taką pomoc mogą liczyć tylko te rodziny, w których dochód na osobę wynosi poniżej 504 zł, a w przypadku dziecka niepełnosprawnego rośnie do 584 zł. Progi te nie były podwyższane przez ostatnie osiem lat. Spowodowało to, że liczba dzieci uprawnionych do tego świadczenia skurczyła się z 5,5 mln osób w 2004 r. do 2,8 mln w 2011 r. – Prawa do takiego zasiłku straciły np. pracujące matki, które samotnie wychowują dzieci. Bo nawet jeśli zarabiają minimalną pensję, to i tak dochód na osobę jest wyższy, niż wymaga ustawa..."

http://www.rp.pl/artykul/17,876025-Rzad-spiera-sie--o-zasilki-rodzinne.html

16.05.2012 07:34
udri
2
odpowiedz
udri
51
dybuk

A ciabarasy i tak mają wszystko za darmo.

16.05.2012 07:42
DanuelX
3
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Mirek mam nadzieję że sfinansujesz podwyżkę w całości z własnej kieszeni.

16.05.2012 08:11
4
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik-gazeta-prawna-katastrofa-w-sluzbie-zdrowi,1,5132109,wiadomosc.html

tak dla równowagi zła wiadomość, na całe szczęście wiadomo, że to wina PISu

16.05.2012 08:15
Loczek
5
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

socjalizm kwitnie

16.05.2012 08:39
😉
6
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

(5) socjalizm to jest w szwecji, u nas to jest "jałmużnizm" nie sądzisz chyba, że te zasiłki rodzinne w kwocie 20 -25 euro miesięcznie na dziecko to jest jakiś kwitnący socjal ?

16.05.2012 09:29
earthquake
7
odpowiedz
earthquake
130
Astro Zombie

Zasiłków rodzinnych jest coraz mniej, za to niesamowicie wzrosła liczba tzw. świadczeń pielęgnacyjnych związanych z rezygnacją z zatrudnienia i opieką nad osobą niepełnosprawną. Tutaj jest już bardziej bogato, bo takie świadczenie to 520 zł plus składki emerytalne i zdrowotne. Eldorado zaczęło się gdzieś w 2010r. gdy zniesiono kryterium dochodowe do tego świadczenia (dotychczas było podobne do zasiłku rodzinnego), oraz pozwolono składać wnioski dalszej rodzinie (nie tylko matce na dziecko, jak poprzednio). I zaczęło się; wynajdowanie babć z drugiego końca Polski i "przeprowadzka" do nich na tydzień, by potem otrzymać pieniądze z Ośrodka, plagą jest również przechodzenie z legalnych umów na pracę na "czarno", bo przecież składki płaci państwo, a nam zostaje więcej w kieszeni. A to niestety, tylko nieliczne przykłady kombinowania.
O sławnym funduszu alimentacyjnym, to aż nie chce mi się pisać. Ściągalność od dłużników praktycznie nie istnieje.

16.05.2012 09:30
👎
8
odpowiedz
mikmac
163
Senator

zla kategoria...

16.05.2012 09:49
Loczek
9
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

[6] "potato, potejto" :P

16.05.2012 10:03
piokos
😒
10
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

mirencjum => ale ty masz spieprzone życie :(. Za 20-30 lat (jak nie szybciej) będziesz takim zrzędliwym tetrykiem, że trudno to sobie wyobrazić.

16.05.2012 11:28
11
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

piokos, za trzydzieści lat gdy będziesz miał emeryturę w wysokości 25-30% twojej średniej pensji to wszyscy będziemy zrzędliwymi tetrykami. poza tym jak twierdził Norwid - optymizmem nie zbuduje się polski

16.05.2012 11:29
12
odpowiedz
mikmac
163
Senator

manolito -->
dlatego pracuj na tyle wydajnie aby nie byc emerytem tylko rentierem. Ot co. Wystarczy to zrozumiec, a zycie stanie jest jakby prostsze i szczesliwsze.

16.05.2012 11:39
13
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

mikmac - ty się nie moją emeryturą nie interesuj, ja akurat radzę sobie przyzwoicie, - tyle, że nie żyjemy w próżni, jeśli za 30 lat armia dziadków będzie gryźć ściany, a młodzież obciążona podatkami będzie na równi ze swoimi dziadkami wegetować, to na nic moja emerytura, bo jak będzie kraj leżał to wszystko się położy.

16.05.2012 12:07
14
odpowiedz
mikmac
163
Senator

ale co sie rypnie? Odetnij sie od tego wirtualnego wytworu jakim jest panstwo i zacznij w koncu myslec sam o osbie.
Caly swiat sie zdenominuje nagle? Nigga please.
Odloz na starosc banke czy kilka i bedziesz mial w dupie, ze sie system wali. To naprawde nie jest tak trudne.

A co do twojej emeryture, sorry, ale mam ja gleboko. Za to o swoja tez sie nie martwie - bo jej miec nie bede mial. A raczej kompletnie na nia nie licze, bedzie to bedzie, nie bedzie to tez dobrze. Jak bedzie to przynajmniej bedzie na cukierki dla wnukow.

16.05.2012 12:20
15
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

mikmac - typowy krótkowzroczny egoizm, to od stanu państwa, a więc od zamożności jego obywateli zależy też los ludzi którzy mają z czego odłożyć kasiorę, bo jeśli państwo za 30 lat będzie bankrutować, a wkurwione społeczeństwo będzie robić kolejną rewolucję, to na nic po zgromadzonej kasie, bo nie będzie miał kto ci jej wypłacić, a jeśli jednak będzie miał, to będzie pożarta przez inflacje.

16.05.2012 12:23
16
odpowiedz
mikmac
163
Senator

dalej sie pytam - na calym swiecie?
Jak tu sie zrobi za goraco to zabiore swoje zloto i pojde gdzie indziej, proste nie?

16.05.2012 12:28
17
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

a co mnie obchodzi świat, tu jest moja ojczyzna, jak chcesz to sobie wyjeżdżaj, dla kogoś kto nie interesuje się kondycją własnego kraju, nie ma tu miejsca.

16.05.2012 12:34
wysiak
18
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Manolito, ale to wlasnie takie myslenie jak twoje doprowadza ten kraj do ruiny.

16.05.2012 12:39
😁
19
odpowiedz
mikmac
163
Senator

ale juz mam sie pakowac, czy pozwolisz mi jeszcze pare latek zostac?

Tylko ty nie dostrzegasz, ze moje, egoistyczne (a i owszem) myslenie powoduje, ze bardziej sie przykladam do rozwoju tego kraju niz ty, ze swoim zrzedzeniem. Ja biore swoja dupe w troki i zapierdzielam, aby mi sie "godnie zylo". Nie narzekam, ze ZUS mnie okrada, ze podatki za duze i o kontrakty musze walczyc pazurami. Robie swoje i ciesze sie tym co mam. Jednoczesnie place podatki, zatrudniam ludzi - jednym slowem krece PKB. Z drugiej strony sam dbam o wlasna przyszlosc, mam w dupie "nabyte przywileje" i nie czekam na jalmuzne panstwa.

Ty za to stekasz na forum jak to jest ciezko i jak to ciemiezony lud bedzie zyl w nedzy, bo jest za glupi, zeby zatroszczyc sie o WLASNA DUPE.

I kto tu ma wieksze prawo, aby mowic o sobie: dobry Polak? Zrzeda, ktora wyciaga lape po "nalezne" zasilki i emerytury czy pracodawca, ktory sam sie troszczy o lepsza przyszlosc?

16.05.2012 21:42
😉
20
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

wysiak, czyli jakie myślenie?

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl