Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Napę CD/DVD nie działa

06.04.2011 18:24
Kam-El
1
Kam-El
78
Generation X

Napę CD/DVD nie działa

Witam ... przejdę odrazu do rzeczy otóż pewnego dnia nagrywałem sobie płytkę DVD a później nagle ni z tego i owego napęd przestał działać tzn wkładam płytę napęd rusza zakręci raz cisza za chwile zakręci drugi raz i cisza i tak kilka razy ... czystych płyt nie widzi tj ta sama sytuacja kreci kręci i zdycha i to się tyczy każdej płyty i CD i DVD i czystych po porostu każdej ... w pierwszej chwili pomyślałem ze się spalił ale teraz nachodzą mnie myśli ze może coś w jakiś opcjach pokręciłem i ... no nie wiem właśnie ... macie może jakieś teorie ? każda pomoc mi się przyda ... mało się znam na sprzęcie dlatego zwracam się do Was wiadomo co dwie głowy to nie jedna a jak dodasz do tego GOLa to można cuda zdziałać :) ... bardzo was proszę o pomoc i z góry dziękuje

06.04.2011 18:28
2
odpowiedz
Bazylisheq
103
Konsul

W jakich opcjach? Padł i tyle. Miałem podobnie, pyk i nie działa:) Sterownik zdechł.

06.04.2011 18:31
3
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Jak odinstalujesz i po restarcie windows ponownie zainstaluje napęd, nadal nie będzie działał, to prawdopodobnie zdechł. Napędy teraz tanie.

PPM>>Mój Komputer>>Sprzęt>>Menadżer Urządzeń

06.04.2011 18:33
Kam-El
4
odpowiedz
Kam-El
78
Generation X

a grzebalem przez chwile w IMGBurn i nero cos z nagrywaniem na sztywno chcialem zmienic czy cos takiego i moze tym to zepsulem no nie wiem ... a jak Ty sobie poradziles tzn jak naprawiles swój napęd ? zakupiles nowy napęd czy sterownik nowy wgrales czy moze co innego ?

mirencjum ---> napędy oszem tanie tylko ze mi zdechł w laptopie i wymiana do mojego modelu to wydatek rzedu 400 złoty wiec raczej nieoplaca mi sie nowego kupować ale tez szkoda mi poddac sie bez walki wiec mam małą nadzieje ze to usterka systemowa i moze uda mi sie go jakos uratować

06.04.2011 18:43
5
odpowiedz
Bazylisheq
103
Konsul

Sterownik (jako układ scalony) nie opłacało się naprawiać, wymiana całego napędu.

Spróbuj jak radzi mirecjum, choć to odnosi się raczej do przypadku zgubienia przez system napędu. Jak jest wykrywany przez windows to wykasowanie go z listy urządzeń raczej nie wiele da, ale spróbuj. Nero dawno nie używałem więc nie pamiętam opcji, ale jakoś wątpię, że któraś wyłącza możliwość odczytu płyt cd:)

06.04.2011 19:26
Kam-El
6
odpowiedz
Kam-El
78
Generation X

no niestety nie pomogło odinstalowanie :( czyli chyba jednak spalony ...

Forum: Napę CD/DVD nie działa